L. I. Lula da Silva kaltina buvusį prezidentą smurto Brazilijoje kurstymu

Išrinktasis Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva antradienį apkaltino kadenciją baigiantį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų šalies prezidentą Jairą Bolsonaro smurto kurstymu, praėjus dienai po to, kai už dabartinį šalies vadovą pasisakantys protestuotojai padeginėjo automobilius, susirėmė su policija ir bandė įsiveržti į jos būstinę.

​Išrinktasis Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Išrinktasis Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 4:57 PM

Pirmadienį smurtas sukrėtė sostinę Braziliją praėjus kelioms valandoms po to, kai Brazilijos Aukščiausiasis rinkimų teismas patvirtino L. I. Lulą da Silvą spalio mėnesį įvykusių rinkimų nugalėtoju, taip galutinai patvirtindamas kairiųjų veterano pergalę prieš kraštutinių dešiniųjų prezidentą J. Bolsonaro.

Kadenciją baigiantis prezidentas „vis dar nepripažįsta savo pralaimėjimo ir toliau kursto gatvėse protestuojančius fašistiškai nusiteikusius aktyvistus“, spaudos konferencijoje sakė L. I. Lula da Silva, kurio inauguracija įvyks sausio 1 dieną.

„Jis vadovaujasi tuo pačiu scenarijumi, kaip ir visi pasaulio fašistai“, – pridūrė 77-erių L. I. Lula da Silva, kuris vadovavo Brazilijai nuo 2003 iki 2010 metų.

Protestai prasidėjo pirmadienio vakarą po to, kad Aukščiausiasis Teismas nurodė areštuoti už J. Bolsonaro pasisakantį čiabuvių lyderį Jose Acacio Serere Xavante, apkaltintą grėsme demokratinei teisinei valstybei.

J. Bolsonaro šalininkai padeginėjo automobilius ir autobusus Brazilijos miesto centre ir bandė įsiveržti į federalinės policijos būstinę, kuri juos atrėmė ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis.

J. A. Serere Xavante buvo apkaltintas organizavęs „antidemokratinius“ protestus visoje sostinėje, taip pat ir prie viešbučio, kuriame yra apsistojęs L. I. Lula da Silva.

Nuo pat J. Bolsonaro pralaimėjimo spalio 30 dieną antrajame rinkimų ture jo šalininkai protestuoja, blokuoja kelius ir reikalauja karinės intervencijos, kad jis liktų valdžioje.

Jie įtaria sąmokslą, kuriuo siekiama išstumti J. Bolsonaro iš valdžios.

Praėjus dviem dienoms po pralaimėjimo J. Bolsonaro paprašė protestuotojų nustoti blokuoti kelius, tačiau paragino tęsti protestus, kuriuos jis pavadino „teisėtais“.

Nuo to laiko jis praktiškai dingo iš visuomenės akiračio, į jo oficialią darbotvarkę įtraukta nedaug planų.

L. I. Lula da Silva palygino kadenciją baigiantį prezidentą su kitais kraštutinių dešiniųjų lyderiais Italijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje ir Jungtinėse Valstijose.

L. I. Lula da Silva taip pat toliau pildo savo būsimąjį ministrų kabinetą.

Dainininkė Margareth Menezes pareiškė, kad priėmė jo pasiūlymą tapti kultūros ministre ir taip tapo pirmąja moterimi ir pirmuoju juodaodžiu asmeniu, paskirtu į naująją administraciją.

Tuo metu Aloizio Mercadante, aukšto rango L. I. Lulos da Silvos darbininkų partijos (PT) pareigūnas, buvo paskirtas Brazilijos plėtros banko BNDES vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.