EP deputatas: Sakartvelo stojimas į ES tiesiogiai susijęs su M. Saakašvilio byla

Europos Parlamento deputatas Jacekas Saryuszas Wolskis pareiškė, kad Sakartvelo stojimas į Europos Sąjungą tiesiogiai susijęs su buvusio šalies prezidento Michailo Saakašvilio byla.

M.Saakašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Saakašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 4:06 PM, atnaujinta Mar 13, 2023, 3:34 PM

Taip Europos konservatorių grupės narys pakomentavo valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos lyderių žodžius, kad nederėtų tiesti tam tikrų paralelių tarp M. Saakašvilio ir šalies europinės perspektyvos, praneša portalas „apsny.ge“.

„Paralelės tarp M. Saakašvilio bylos ir Sakartvelo stojimo į ES turi fundamentalią reikšmę. Jos neatsiejamos. Europos Parlamentas niekada nepritars Sakartvelo stojimui į ES, jeigu buvęs jo prezidentas mirs kalėjime“, – pabrėžė J. Saryuszas Wolskis.

Gruodžio 20 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į Sakartvelo valdžią dėl M. Saakašvilio, kuris šiuo metu yra „Vivamedi“ medicinos centre Tbilisyje, sveikatos būklės. Jis paragino Sakartvelo vyriausybę parodyti gailestingumą ir leisti M. Saakašviliui gydytis užsienyje. Prie šio raginimo prisijungė ir Moldovos prezidentė Maia Sandu.

Reaguodamas į tai „Sakartvelo svajonės“ vadovas Iraklis Kobachidzė pareiškė, jog šie Ukrainos ir Moldovos raginimai „neturi reikšmės“.

2004–2013 m. m. M. Saakašvilis dvi kadencijas paeiliui ėjo Sakartvelo prezidento pareigas. 2015–2016 m. m. jis vadovavo Odesos srities administracijai, o nuo 2020 metų birželio buvo Ukrainos reformų vykdomojo komiteto pirmininkas. M. Saakašvilis turi Ukrainos pilietybę.

2021 metų spalio 1 d. politikas grįžo į Sakartvelą, kur iškart buvo suimtas. Tada šalies prokuratūra iškėlė jam dar vieną baudžiamąją bylą – šįsyk dėl neteisėto sienos kirtimo. Anksčiau jam jau buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos.

Pasak M. Saakašvilio advokatų, politikui diagnozuotos demencija ir tuberkuliozė, įtariama dar keliolika susirgimų.

Lapkričio pabaigoje pasirodė pranešimų, kad M. Saakašvilio organizme rasta arseno pėdsakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.