EŽŽT verdiktas: Vengrija dėl pabėgėlio mirties turės sumokėti 40 000 eurų

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) paskelbė verdiktą byloje prieš Vengriją dėl pabėgėlio mirties. Šalis turės sumokėti beveik 40 000 kompensaciją, ketvirtadienį Strasbūre nusprendė teismas.

Vengrijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-02 17:58

Į EŽTT kreipėsi siras, kuris 2016 metais kartu su savo broliu ir kitais pabėgėliais, įskaitant šeimą su trimis vaikais, valtimi mėgino perplaukti Tisos upę iš Serbijos į Vengriją. Jiems padėjo žmonių kontrabandininkai. Ieškovas nurodė, kad Vengrijos pasieniečiai siekė išstumti juos atgal į Serbiją. Jie esą panaudojo ašarines dujas ir mėtė akmenis. Be to, buvo paleisti policijos šunys, kai jis mėginęs išlipti į krantą. Jo brolis nuskendo plaukdamas atgal į Serbiją. Vengrija šią versiją neigia.

Vyras argumentavo, kad buvo pažeista teisė į gyvybę ir kad institucijos netinkamai ištyrė bylą. Dabar teismas iš dalies patenkino jo ieškinį. Institucijos esą nepakankami vykdė savo pareigą saugoti žmogaus gyvybę. Vengrija turės sumokėti 34 000 eurų žalos atlyginimo bei 5 600 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Prancūzijos Strasbūro mieste įsikūręs EŽTT priklauso Europos Tarybai. Ši nuo ES nepriklausoma institucija kovoja už žmogaus teisių apsaugą 46 šalyse narėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.