Žiniasklaida: Vengrija perkels savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalę

Vengrijos vyriausybė nusprendė balandžio mėnesį perkelti savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę, kurią Izraelis oficialiai laiko savo sostine.

Žiniasklaida: Vengrija perkels savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.<br>123rf.com nuotr.
Žiniasklaida: Vengrija perkels savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 1:53 PM

Tai pranešė laikraštis „Zman Yisrael“, remdamasis šaltiniais Izraelio užsienio reikalų ministerijoje.

Leidinio žiniomis, perkelti ambasadą buvo susitarta pastarosiomis dienomis, o detalės buvo svarstomos „intensyviose derybose“, kurias vedė Izraelio ir Vengrijos užsienio reikalų ministrai Elis Cohenas ir Péteris Szijjártó.

Vengrija taps pirmąja Europos Sąjungos šalimi, atidarysiančia ambasadą Jeruzalėje. Briuselio nuomone, to nereikėtų daryti, kol nepasirašyta Izraelio ir palestiniečių taikos sutartis.

Šaltiniai Izraelio užsienio reikalų ministerijoje sieja šį Budapešto žingsnį su Vengrijos premjero Viktoro Orbáno noru padėti savo kolegai Benjaminui Netanyahu ir „padovanoti“ jam diplomatinę pergalę vykstant protestams prieš prieštaringai vertinamus jo vyriausybės planus reformuoti Izraelio teismų sistemą.

„Zman Yisrael“ primena, kad pastaraisiais metais Vengrija buvo viena didžiausių Izraelio rėmėjų Europos Sąjungoje ir kelis kartus blokavo Izraelio valdžios kritikų pareiškimų priėmimą. Pavyzdžiui, 2020 metais Budapeštas viešai nepasmerkė Izraelio plano vienašališkai aneksuoti dalį Vakarų Kranto.

Izraelis per Šešių dienų karą 1967 metais užėmė rytinę Jeruzalės dalį ir vėliau ją aneksavo. Palestiniečiai siekia, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine.

2018 metų gegužės mėnesį JAV perkėlė savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę, nepaisydamos griežtos daugelio šalių kritikos. Per protesto akcijas prieš šį Donaldo Trumpo sprendimą žuvo mažiausiai 58 palestiniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.