Kremliaus kritikas V. Kara-Murza sunkiai serga ir negali dalyvauti teismo posėdyje, pranešė advokatas

Rusijos opozicijos aktyvistas Vladimiras Kara-Murza, kuriam gresia iki 25 metų kalėjimo dėl kaltinimų, be kita ko, ir išdavyste, ketvirtadienį dėl ligos negalėjo dalyvauti teismo posėdyje, pranešė jo advokatas.

Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 7:11 PM

Rezonansinis jo teismo procesas yra naujausias iš virtinės bylų prieš opozicijos atstovus Rusijoje, kur represijos suintensyvėjo po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas pernai pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą.

„Šiandien Maskvos miesto teismo posėdis neįvyko, nes Vladimiras Kara-Murza negalėjo būti atvežtas į teismą iš ikiteisminio sulaikymo centro dėl smarkiai pablogėjusios sveikatos“, – feisbuke pranešė advokatas Vadimas Prochorovas.

Jis pridūrė, kad V. Kara-Murza serga nervų liga – polineuropatija, kuri, pasak V. Prochorovo, yra „dviejų sunkių apnuodijimų 2015 ir 2017 metais pasekmė“.

V. Prochorovas sakė, kad „net Rusijos kalėjimų sistemos gydytojai pradeda nerimauti“, o advokatai prašys, kad V. Kara-Murza būtų apžiūrėtas „civilinėje ligoninėje“ ir gautų gydymą.

Kitas teismo posėdis numatytas kovo 20 dieną, tačiau neaišku, ar V. Kara-Murza jame dalyvaus, pridūrė V. Prochorovas.

41 metų V. Kara-Murza kaltinamas valstybės išdavyste, „melagingos“ informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimu ir priklausymu „nepageidaujamai organizacijai“. Pasak advokatų, jam gresia iki 25 metų kalėjimo.

Vakarietišką išsilavinimą turintis aktyvistas ir žurnalistas buvo artimas opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, kuris 2015 metais buvo nušautas netoli Kremliaus, ir Michailo Chodorkovskio, buvusio oligarcho, tapusio V. Putino kritiku, bendražygis.

V. Kara-Murza teigia, kad dėl savo politinės veiklos buvo du kartus – 2015 ir 2017 metais – apnuodytas, tačiau ir toliau ilgus laikotarpius praleisdavo Rusijoje.

Dauguma Rusijos opozicijos veikėjų yra kalėjime arba užsienyje. Aktyvus V. Putino vidaus kritikas Aleksejus Navalnas buvo suimtas 2021 metų sausio mėnesį grįžęs iš Vokietijos, kur sveiko po nuodų atakos, dėl kurios jis apkaltino Kremlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.