Brazilijos prezidentas atvyko valstybinio vizito į Kiniją

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva vėlai trečiadienį atvyko į Kiniją oficialaus vizito, jo tikslas – sustiprinti ir taip glaudžius Azijos milžinės ir Lotynų Amerikos šalies, kurios ekonomika didžiausia, ryšius.

Luizas Inacio Lula da Silva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Luizas Inacio Lula da Silva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 8:40 AM

Kairysis politikos veteranas penktadienį Pekine turi susitikti su kolega Xi Jinpingu, jis su žmona Rosangela „Janja“ da Silva pirmiausia atskrido į Šanchajų. Jie gavo puokštes gėlių, juos pasveikino Kinijos užsienio reikalų viceministras Xie Fengas.

Prieš išvykdamas iš Brazilijos L. I. Lula da Silva sakė, kad planuoja pakviesti prezidentą Xi Jinpingą į Braziliją, bet nepaminėjo vizito datos. „Ketiname sustiprinti ryšius su Kinija. Aš pakviesiu Xi Jinpingą atvykti į Braziliją dvišalio susitikimo, susipažinti su šalimi ir parodyti jam projektus, kurie bus svarbūs Kinijos investicijoms“, – pirmadienio vakarą sakė L. I. Lula da Silva.

77 metų Brazilijos prezidentas iš pradžių ketino keliauti į Kiniją, didžiausią Brazilijos prekybos partnerę, kovo pabaigoje, bet susirgo plaučių uždegimu ir turėjo atidėti kelionę.

Ketvirtadienį Šanchajuje L. I. Lula da Silva planuoja dalyvauti savo sąjungininkės, buvusios Brazilijos prezidentės Dilmos Rousseff inauguracijoje, ji tapo BRICS plėtros banko vadove. BRICS šalių grupę sudaro stipriausios besivystančios ekonomikos šalys Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika.

L. I. Lula da Silva siekia sušvelninti santykius su Kinija, kai jie pablogėjo valdant jo pirmtakui, kraštutinių dešiniųjų Jairui Bolsonaro. Vis dėlto Brazilijos lyderis mėgina išlaikyti pusiausvyrą, glaudesnių ryšių siekdamas ir su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, antra pagal dydį Brazilijos prekybos partnere ir svarbiausia Kinijos varžove. Prieš vizitą į Kiniją jis vasarį Baltuosiuose rūmuose susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Tikimasi, kad L. I. Lula da Silva ir Xi Jinpingas aptars ir karą Ukrainoje, abu mėgina save pateikti kaip galimus tarpininkus, nors Vakarai susirūpinę, kad iš tikrųjų jiedu pernelyg draugiški Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Kelionėje L. I. Lulą da Silvą lydi apie 40 aukšto lygio pareigūnų, įskaitant ministrus, gubernatorius ir Kongreso narius. Savo kelionę jis baigs šeštadienį vienos dienos oficialiu vizitu Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.