Rusijos teismas Kremliaus kritikui V. Kara-Murzai skyrė 25 metų kalėjimo

Maskvos teismas pirmadienį paskelbė kalinamą Rusijos aktyvistą Vladimirą Kara-Murzą kaltu dėl valstybės išdavystės, melagingos informacijos apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas skleidimo, bendradarbiavimo su nepageidaujamomis organizacijomis. 41-erių opozicijos atstovui gresia 25 metai kalėjimo.

Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 12:21 PM, atnaujinta Apr 17, 2023, 12:24 PM

Dar praėjusį antradienį V. Kara Murza pareiškė, kad, nepaisant jam gresiančios ilgos kalėjimo bausmės, nesigaili dėl savo žodžių. Tačiau jis esą priekaištauja pats sau, kad jam nepavyko įtikinti pakankamai tautiečių ir politikų demokratinėse šalyse dėl pavojaus, kurį dabartinė Kremliaus vadovybė kelia Rusijai ir pasauliui. Situaciją Rusijoje jis prilygino su buvusia Sovietų Sąjungoje 4-ajame dešimtmetyje.

V. Kara-Murza yra sulaikytas nuo 2022-ųjų balandžio, jo advokatai praneša, kad sulaikymo metu opozicionierius neteko 17 kg svorio, skundžiasi blogėjančia sveikata. Garsus aktyvistas taip pat kenčia nuo nervų ligos, vadinamos polineuropatija, pasak jo advokatų, atsiradusios po dviejų mėginimų jį nunuodyti 2015 ir 2017 metais. Jo būklė kalėjime pablogėjo, todėl jis negalėjo dalyvauti kai kuriuose posėdžiuose.

Vakaruose išsilavinimą įgijęs žurnalistas buvo artimas opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, 2015 m. nušauto netoli Kremliaus, ir Michailo Chodorkovskio, buvusio oligarcho, tapusio V. Putino kritiku, bendražygis. Dauguma Rusijos opozicijos veikėjų yra kalėjime arba pabėgę iš šalies.

Netrukus po to, kai 2022 metų vasario 24 dieną Maskva pasiuntė karius į Ukrainą, Rusija priėmė įstatymą, kuriuo kriminalizuojamas „melagienų“ apie jos kariuomenę skleidimas. Valdžios institucijos pasinaudojo šiuo įstatymu siekdamos nuslopinti kritiką karui, kurį Kremlius vadina „specialia karine operacija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.