Mįslinga žmogžudystė Latvijoje: sąmokslo byloje – dėmesys šalies bankų sistemai

Verslininkas stojo prieš Latvijos teismą dėl žmogžudystės sąmokslo bylos, kuri gali atskleisti tamsią šalies bankų sistemos praeitį.

​Verslininkas stojo prieš Latvijos teismą dėl žmogžudystės sąmokslo bylos, kuri gali atskleisti tamsią šalies bankų sistemos praeitį.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Verslininkas stojo prieš Latvijos teismą dėl žmogžudystės sąmokslo bylos, kuri gali atskleisti tamsią šalies bankų sistemos praeitį.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Verslininkas stojo prieš Latvijos teismą dėl žmogžudystės sąmokslo bylos, kuri gali atskleisti tamsią šalies bankų sistemos praeitį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Verslininkas stojo prieš Latvijos teismą dėl žmogžudystės sąmokslo bylos, kuri gali atskleisti tamsią šalies bankų sistemos praeitį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 2:39 PM, atnaujinta May 23, 2023, 2:54 PM

Mihails Ulmans ir jo bendrininkas, vienas iš kaltinamųjų Aleksandrs Babenko, įtariami sumokėję už advokato Martins Bunkus nužudymą.

Teigiama, kad M.Bunkus atskleidė pinigų plovimo įrodymus LPB banke, kuris iš dalies priklauso M.Ulmansui.

2018 m. jis buvo nušautas. Abu kaltinamieji neigia, kad yra kaip nors su tuo susiję.

Pasak prokurorų, M.Bunkus aptiko įrodymų, kad abu vyrai dalyvavo pinigų plovime. Tuomet jis kreipėsi į Latvijos finansinių nusikaltimų priežiūros tarnybas.

2016 m. rugsėjį M.Bunkus patyrė vieną nesėkmingą pasikėsinimą į jo gyvybę, tačiau 2018 m. gegužę jis buvo nušautas vidury baltos dienos iš automatinio šautuvo eismo piko metu.

Policijos pranešimuose teigiama, kad jo užpuolikai Kalašnikovo šautuvą paslėpė po palapine krovininėje priekaboje, kurią jie vilko už furgono. Į M.Bunkaus automobilį buvo paleisti mažiausiai septyni šūviai.

M.Ulmans ir A.Babenko dėl šio nusikaltimo buvo suimti 2022 m. gegužę, praėjus ketveriems metams po jo įvykdymo. Nuo tada jie yra laikomi areštinėje.

A.Babenkos advokatai teigia, kad taip ilgai laikant jį suimtą buvo pažeistos jo teisės.

Prokuratūra teigia, kad 100 000 eurų buvo pažadėta asmeniui, organizavusiam M.Bunkaus nužudymą, o 200 000 eurų – žudikui.

Teisiamas trečias vyras, Rusijos pilietis, kaltinamas įvykdęs žmogžudystę.

Šiuos tris vyrus teisėjas, kaip įprasta Latvijoje, teis be prisiekusiųjų.

Pirmąją teismo proceso dieną, kuri baigėsi šeštadienį, kaltinamieji pasirodė teisme per vaizdo ryšį iš kalėjimo.

Be LPB dalinės nuosavybės, M.Ulmans yra investavęs į įvairius kitus verslo sektorius, įskaitant Rusijos oro uostuose veikiančias neapmuitinamų prekių parduotuves ir muitinės sandėlius.

Tai ne pirmas kartas, kai Latvijos bankų sistemoje pasirodo įtarimai dėl pinigų plovimo.

Trečias pagal dydį šalies bankas ABLV 2018 m. buvo savanoriškai likviduotas po to, kai JAV iždo departamentas apkaltino jį įvairiais nusikaltimais, įskaitant sankcijų pažeidimus.

Tais pačiais metais pačiam LPB buvo skirta 2,2 mln. eurų bauda už tai, kad jis nesugebėjo išspręsti 2016 m. reguliavimo problemų.

Nuo to laiko Latvija ėmėsi plataus masto reformų, siekdama sustabdyti nešvarių pinigų, daugiausia iš Rusijos, srautą.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.