V. Orbanas: Ukrainai nepavyks laimėti kare prieš Rusiją

Vengrijos dešiniųjų pažiūrų ministras pirmininkas Viktoras Orbanas antradienį tvirtino, kad Ukraina negali laimėti karo su Rusija, ir teigė, kad Vašingtonas turi įsikišti ir užbaigti konfliktą.

V. Orbanas (dešinėje).<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas (dešinėje).<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 5:29 PM

V. Orbanas, kuris dėl karo nesutaria su kitomis Europos Sąjungos narėmis ir yra užblokavęs ES pagalbą Ukrainai, dar kartą paragino nutraukti ugnį.

Kalbėdamas konferencijoje Katare jis taip pat teigė, kad JAV ir jų partnerės Europoje turi sudaryti naują saugumo susitarimą su Rusija.

Ilgametis Vengrijos vadovas, kuris nepasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Kataro ekonomikos forume sakė, kad Rusijos invazija buvo „diplomatijos nesėkmės“ rezultatas.

„Akivaizdu, kad mūšio lauko sprendimas neveikia“, – sakė jis, pridurdamas, kad Ukraina negali laimėti. „Žvelgiant į realybę, į skaičius, į aplinką, į faktą, kad NATO nėra pasirengusi siųsti savo karių, akivaizdu, kad vargšai ukrainiečiai mūšio lauke pergalės nepasieks, – sakė jis. – Tokia mano pozicija“.

V. Orbanas pridūrė, kad „mūsų širdys yra su ukrainiečiais“, ir sakė, kad „mes suprantame, kaip jie kenčia“. Eskalacija turi būti sustabdyta ir mes turime pasisakyti už taiką ir derybas“, – sakė jis forume.

Vengrijos premjeras sakė, kad po paliaubų turi būti sudarytas naujas Europos saugumo susitarimas su Rusija.

„Ukraina, kaip valstybė, žinoma, yra labai svarbi, tačiau, strategiškai mąstant, ilgesniu laikotarpiu ant kortos pastatytas būsimas Europos saugumas, – sakė jis. – Akivaizdu, kad be JAV nėra Europos saugumo architektūros. Ir šis karas negali būti sustabdytas... nebent rusai galėtų susitarti su Jungtinėmis Valstijomis. Kaip europietis, aš nesu tuo patenkintas, bet tai – vienintelė išeitis“.

V. Orbanas taip pat užsipuolė ES vadovybę, kad ji yra pernelyg „intelektuali“, tačiau sakė, kad jo šalis negali pasitraukti iš bloko, nes 85 proc. jos eksporto keliauja į kitas valstybes nares.

Jis sakė, kad pusę Vengrijos energijos poreikių patenkina Rusija, tačiau Budapeštas vis dėlto derasi su Kataru dėl gamtinių dujų importo, tikėdamasis, kad tiekimas galėtų prasidėti 2026 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.