EP abejoja Vengrijos tinkamumu kitai metais pirmininkauti ES

Vengrija ketvirtadienį pasmerkė būsimą balsavimą Europos Parlamente dėl rezoliucijos projekto, kuriame teigiama, kad Budapeštas dėl savo teisės viršenybės principų nesilaikymo netinkamas kitais metais pirmininkauti ES.

Vengrijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Vengrijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 8:21 AM

Rezoliucijoje „keliamas klausimas, kaip patikimai Vengrija gali įvykdyti šią užduotį 2024 metais, atsižvelgiant į tai, kad ji nesilaiko ES teisės ir (ES) vertybių“. Joje valstybių narių prašoma „kuo greičiau rasti tinkamą sprendimą“, kad Vengrija neperimtų šešių mėnesių pirmininkavimo, kaip numatyta kitų metų antroje pusėje.

EP nariai birželio 1 dieną balsuos dėl rezoliucijos, kurią pasiūlė penkios Europos Parlamento frakcijos – konservatyvi EPP, socialistų S&D, liberalų „Renew“, žaliųjų ir kraštutinių kairiųjų GUE/NGL.

Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga šį žingsnį pavadino „antivengriška iniciatyva“.

„Aiškiai pasakykime, kad pirmininkavimas ES yra ne teisė, o pareiga, – rašė ji feisbuko žinutėje. – Tai, ką pažadėjome, vykdysime sąžiningai, niekas negali to iš mūsų atimti“.

Anksčiau ministro pirmininko Viktoro Orbano administracijos vadovas Gergely Gulyasas sakė, kad „ES neturi teisinės galimybės“ užkirsti kelią Vengrijai pirmininkauti ES.

„Jei Europos Parlamentas priima tokį sprendimą, jis yra toks pat privalomas, kaip ir Azerbaidžano parlamento sprendimas“, – Budapešte žurnalistams sakė G. Gulyasas.

Tačiau Vokietijos žaliųjų partijos narys Danielis Freundas, griežtas V. Orbano kritikas, sakė, kad „nemanau, jog V. Orbanas nusipelno tokios tribūnos“, ir pavadino Vengrijos vadovą „autokratu“.

„Jis negerbia mūsų vertybių, negerbia mūsų demokratijos“, – tviteryje pareiškė D. Freundas, pridurdamas, kad EP gali „atsisakyti interakcijos“ su planuojamu Vengrijos pirmininkavimu.

„Leisti pirmininkauti (V. Orbanui), iš esmės geriausiam (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino draugui, tuo metu, kai vyksta karas Ukrainoje, manau, kelia pavojų ES saugumui“, – sakė jis.

Nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios V. Orbanas atsisako siųsti karinę pagalbą Kijevui, prieštarauja ES sankcijoms Rusijai ir palaiko ryšius su Kremliumi, nuolat konfliktuoja su Briuseliu dėl įvairių klausimų – nuo žiniasklaidos ir teismų nepriklausomybės iki migracijos ir LGBTQ teisių.

O ES tebėra įšaldžiusi milijardų eurų finansavimą Budapeštui dėl abejonių, susijusių su teisės viršenybės principais ir korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.