Kremlius pradėjo apsivalymą – pranešama, kad iš Rusijos kariuomenės atleistas suimto S. Surovikino pavaduotojas

Pranešama, kad dingusio Rusijos generolo – buvusio karinių veiksmų Ukrainoje vado Sergejaus Surovikino pavaduotojas buvo atleistas iš darbo kariuomenėje, praneša Maskvoje dirbantis žurnalistas.

S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 1:31 PM, atnaujinta Jun 30, 2023, 10:14 AM

Generolo S.Surovikino pavaduotojas generolas pulkininkas Andrijus Judinas buvo „atleistas iš Rusijos kariuomenės gretų“, tviteryje pranešė buvęs laikraščio „Echo Moskvy“ redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Šis teiginys kol kas nebuvo nepriklausomai patikrintas.

Po „Wagner“ privačios kariuomenės Rusijoje sukelto maišto spėliojama, kur yra generolas S.Surovikinas, dar žinomas kaip „generolas Armagedonas“, nuo šeštadienio nesirodantis viešumoje.

Atskiri Rusijos žiniasklaidos kanalai ketvirtadienį pranešė, kad jis buvo suimtas. Tuo tarpu JAV leidinys „The New York Times“ skelbė, kad S.Surovikinas iš anksto žinojo apie „Wagner“ samdinių grupės vadovo Jevgenijau Prigožino planą sukilti prieš Rusijos gynybos ministerija surengiant ginkluotą žygį į Maskvą.

Generolas S.Surovikinas buvo paskirtas padėti pakeisti Rusijos padėtį Ukrainoje, tačiau dabar jis įsivėlė į kaltinimus dėl „Wagner“ kovotojų sukilimo Rusijoje.

Po J.Prigožino surengto ginkluoto sukilimo Rusijoje, pasklido gandai ir abejonės apie S.Surovikino buvimo vietą ir ištikimybę.

55 metų Rusijos karo veteranas, tarnavęs Sovietų Sąjungos galiausiai pasmerktame kare su Afganistanu devintajame dešimtmetyje, anksčiau buvo paskirtas vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje pajėgų vadu.

Tačiau pastaruoju metu Rusijos spaudoje dėl savo agresyvios taktikos Sirijos konflikte pramintas „generolu Armagedonu“, generolas S.Surovikinas ėjo Rusijos pajėgų Ukrainoje vado pavaduotojo pareigas.

Ekspertai vieningai sutaria, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas pavesti jam vadovauti Rusijos pajėgoms Ukrainoje buvo tiesioginis S.Surovikino negailestingumo ir brutalumo reputacijos rezultatas.

Įsibėgėjus sukilimui ir samdiniams priartėjus prie Maskvos J.Prigožinas paragino „Wagner“ kovotojus, sakydamas jiems grįžti į bazę ir paklusti V.Putinui.

Tačiau nors sukilimas buvo numalšintas, klausimai apie tai, ką ir kada žinojo generolas S.Surovikinas sudrebino viso pasaulio informacinę erdvę.

Antradienį „The New York Times“ pranešime, paremtame JAV žvalgybos informacija, teigiama, kad jis iš anksto žinojo apie rengiamą „Wagner“ pajėgų sukilimą ir kad Rusijos valdžios institucijos tikrina, ar jis buvo prisidėjęs.

Kremlius trečiadienį sumenkino šį pranešimą, sakydamas, kad buvo ir bus daug spekuliacijų ir spėlionių.

Kai kurie Rusijos leidiniai pranešė, kad generolas S.Surovikinas po to buvo suimtas, tačiau kol kas neįmanoma patvirtinti, ar tai iš tiesų įvyko.

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.