​S. Cichanouskajai – šiurpą kelianti žinutė: anonimas pranešė apie įkalinto vyro mirtį

Antradienį Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pranešė gavusi anoniminį pranešimą, kuriame teigiama, kad mirė jos įkalintas vyras Siarhejus Cichanouskis, ji su juo nebuvo susisiekusi nuo kovo mėnesio.

Sviatlana Cichanouskaja, spaudos konferencija<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja, spaudos konferencija<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>T.Bauro nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 12:11 PM, atnaujinta Jul 4, 2023, 12:16 PM

„Šiandien gavau labai keistą ir šiurpą keliančią žinutę. Nežinomas asmuo parašė, kad mano vyras Siarhejus mirė Žodino kalėjime“, – angliškai tviteryje parašė S. Cichanouskaja. „Šiam teiginiui patvirtinti nėra jokių liudijimų ar įrodymų. Tokie gandai sklando ne pirmą kartą ir aš nežinau, ką pasakyti. Nuo kovo 9 d. nieko negirdėjau iš Siarhejaus, advokatams neleidžiama su juo susitikti“, – parašė ji.

Autoritarinėje Baltarusijoje opozicijos balsai ir nepriklausoma žiniasklaida nuslopinti jau tris dešimtmečius valdančio Aliaksandro Lukašenkos režimo. Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ teigia, kad šiuo metu Baltarusijoje yra daugiau nei 1500 politinių kalinių.

S. Cichanouskis ketino kandidatuoti per prezidento rinkimus 2020 m., bet prieš balsavimą buvo areštuotas ir įkalintas. Jo žmona Sviatlana, jo suėmimo metu buvusi politikos naujokė, stojo į jo vietą ir plačiai manoma, kad laimėjo rinkimus.

2021 m. S. Cichanouskis buvo nuteistas kalėti 18 metų, jis buvo pripažintas kaltas suorganizavęs riaušes ir kurstęs neapykantą. S. Cichanouskis sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai, pavadinęs jį „tarakonu“, jo kampanijos šūkis buvo „Sustabdyk tarakoną“. Per protestus jo šalininkai mosikavo šlepetėmis, dažnai naudojamomis šiems vabzdžiams naikinti.

S. Cichanouskaja feisbuke parašė mananti, kad žinutė apie jos vyro mirtį gali būti „dar viena režimo pastanga daryti spaudimą ne tik politiniams kaliniams (...) bet ir jų šeimoms“. „Kasdien nerimauju dėl Siarhejaus. Labai sunku gyventi, kai nežinai, ar tavo vyras dar gyvas“, – parašė ji. S. Cichanouskaja gyvena tremtyje Lietuvoje, Baltarusijoje ji yra už akių nuteista 15 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.