Švedijos teismas apkaltino Rusijos ir Švedijos pilietį šnipinėjimu Maskvai

Švedijos ir Rusijos pilietybę turintis asmuo, pernai suimtas per įspūdingą sraigtasparnio reidą jo namuose Stokholme, pirmadienį Švedijoje apkaltintas šnipinėjimu Maskvos naudai.

Švedijos teismas apkaltino Rusijos ir Švedijos pilietį šnipinėjimu Maskvai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švedijos teismas apkaltino Rusijos ir Švedijos pilietį šnipinėjimu Maskvai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 1:57 PM, atnaujinta Aug 28, 2023, 1:58 PM

60 metų Sergejus Skvorcovas buvo oficialiai apkaltintas dešimtmetį vykdęs „neteisėtą žvalgybos veiklą“ prieš JAV ir Švediją iki jo sulaikymo 2022 m. lapkritį, rodo teismo dokumentai.

S. Skvorcovas įtariamas įgijęs informaciją apie Vakarų technologijas ir produktus bei perdavęs Rusijos karinei pramonei. Jis kaltinamas ryšiais su Rusijos karinės žvalgybos padaliniu GRU.

Pasak kaltinimo, S. Skvorcovas šnipinėjo JAV nuo 2013 m. sausio 1 d. iki sulaikymo 2022 m. lapkritį, o Švediją – nuo 2014 m. liepos 1 dienos.

Prokuratūra jį apkaltino rinkus „informaciją ir įsigijus įvairių gaminių, kurių Rusijos valstybė ir gynybos pajėgos negalėjo įsigyti atviroje rinkoje dėl eksporto taisyklių ir sankcijų“. Jis apkaltintas „Rusijos valstybės ir ginkluotųjų pajėgų prašomų gaminių lokalizavimu, derybomis ir pirkimu bei tolesniu prekių transportavimo organizavimu, nuslėpus tikrąjį galutinį vartotoją“.

Švedijoje kaltinimas „neteisėta žvalgybos veikla“ yra menkesnis nei šnipinėjimu. S. Skvorcovui gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų, jei bus pripažintas kaltas. Jis kaltinimus neigia.

S. Skvorcovas ir jo žmona buvo suimti per auštant surengtą reidą į jų didelį namą žaliame Stokholmo priemiestyje, kai jį užgriuvo du sraigtasparniai „Blackhawk“ ir elitinė komandosų pajėgų grupė. Vėliau jo žmona buvo paleista ir nebėra įtariamoji.

Pora persikėlė į Švediją praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį ir ėjo svarbias pareigas keliose pramonės produktus importuojančiose ir eksportuojančiose įmonėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.