Brazilijos prezidentas pakeitė nuomonę dėl V. Putino saugumo per būsimą G20 susitikimą Rio de Žaneire

Brazilijos vadovas pirmadienį atšaukė savo asmeninį patikinimą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nebus suimtas, jei kitais metais dalyvaus Rio de Žaneire vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikime, sakydamas, kad tai nuspręs teismai.

V. Putinas ir L. I. L. da Silva.<br>AP/Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir L. I. L. da Silva.<br>AP/Reuters/Scanpix nuotr.
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 9:03 AM

V. Putinas praleido šių metų susitikimą Indijos sostinėje Naujajame Delyje, vengdamas galimo politinio pažeminimo ir rizikos būti sulaikytam pagal Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) orderį.

Brazilija yra TBT narė, tačiau prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva savaitgalį sukėlė nuostabą, Indijos naujienų kanalui „Firstpost“ pareiškęs: „Jei aš būsiu Brazilijos prezidentas ir jei jis atvyks į Braziliją, jokiu būdu nebus suimtas“.

Pirmadienį Lula pakeitė savo nuomonę ir žurnalistams sakė: „Nežinau, ar Brazilijos teisingumas jį sulaikys. Čia sprendžia teismai, o ne vyriausybė“.

V. Putinas praleido pastaruosius tarptautinius susitikimus, taip pat ir G20 susitikimą Naujajame Delyje, į kurį vietoj savęs pasiuntė užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, nors Indija net nėra TBT signatarė.

Kovo mėnesį TBT paskelbė arešto orderį V. Putinui dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus.

Kitas G20 viršūnių susitikimas numatytas 2024 metų lapkritį Rio de Žaneire, o Lula sakė tikintis, kad „iki to laiko karas pasibaigs“.

Tačiau jis taip pat suabejojo Brazilijos naryste karo nusikaltimų teisme ir pridūrė, kad „besivystančios ekonomikos šalys dažnai pasirašo joms žalingus dalykus“.

„Noriu žinoti, kodėl mes esame nariai, o JAV, Rusija, Indija ar Kinija ne, – sakė Lula. – Nesakau, kad ketinu pasitraukti iš TBT, tik noriu žinoti, kodėl Brazilija yra signatarė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.