Rusija įkalino aktyvistą dėl pasidalytų įrašų apie Bučą ir V. Putiną

Rusija penktadienį skyrė ilgą laisvės atėmimo bausmę politiniam aktyvistui už socialinėje žiniasklaidoje paskelbtus įrašus, kuriuose kritikuojama Maskvos karinė operacija Ukrainoje.

​Rusija įkalino aktyvistą dėl pasidalytų įrašų apie Bučą ir V. Putiną<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusija įkalino aktyvistą dėl pasidalytų įrašų apie Bučą ir V. Putiną<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 2:35 PM, atnaujinta Sep 22, 2023, 3:14 PM

Centrinės Rusijos Jekaterinburgo miesto karinio teismo atstovas spaudai AFP patvirtino, kad aktyvistas Ričardas Rouzas buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti.

Jis buvo sulaikytas praėjusių metų balandį po to, kai pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame Rusijos pajėgos kaltinamos smurtu Bučoje – mieste netoli Ukrainos sostinės, kuris buvo kelias savaites okupuotas, teigė žmogaus teisių stebėjimo grupė „OVD-Info“.

Valdžios institucijos apkaltino jį dezinformacijos skleidimu, o vėliau, radusios įrašą, kuriame raginama nužudyti prezidentą Vladimirą Putiną ir taip nutraukti karą Ukrainoje, iškėlė 38 metų R. Rouzui bylą su kaltinimais terorizmu.

Vis daugiau rusų, pasisakančių prieš Kremliaus plataus masto karą Ukrainoje, sulaukia tokių kaltinimų.

R. Rouzo žmona Marija buvo sulaikyta 2022 metų balandžio mėnesį ir paleista iki teismo, nurodė „OVD-Info“, pridurdama, kad ji pabėgo į Armėniją, kur buvo sulaikyta ir jai kartu su sūnumi grėsė ekstradicija, bet vėliau buvo paleista ir išvyko į Lenkiją.

Stebėsenos grupė teigia, kad Rusijoje už pasisakymus prieš karą jau sulaikyta apie 20 tūkst. žmonių. Keletas žymių politinės opozicijos veikėjų už antikarinius protestus taip pat buvo nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.