Sakartvelas sveikina EK rekomendaciją suteikti šaliai kandidatės į ES statusą

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili trečiadienį pasveikino Briuselio rekomendaciją suteikti jos šaliai kandidatės į Europos Sąjungą statusą.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili. <br>AP/Scanpix nuotr.
Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-08 15:25

„Džiaugiuosi kartu su Sakartvelo žmonėmis ir sveikinu teigiamą Europos Komisijos rekomendaciją suteikti šalies kandidatės statusą“, – pareiškė S. Zurabišvili socialiniame tinkle „X“.

S. Zurabišvili paragino kartvelus trečiadienio vakarą susirinkti į proeuropietišką mitingą prie prezidento rūmų Tbilisyje ir „dar kartą pareikšti, kad mūsų ateitis – ne su Rusija“.

Ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis sakė: „Sveikinu kiekvieną Sakartvelo pilietį su šiandienine istorine pergale ir pripažinimu“.

„Gavome statusą, kurio nusipelnė Sakartvelo žmonės“, – sakė jis kreipimesi per televiziją.

Sakartvelas kartu su Ukraina ir Moldova pateikė paraišką dėl narystės ES po to, kai 2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą.

ES vadovai Kyjivui ir Kišiniovui suteikė kandidatų statusą, o Tbilisį paragino pirmiausia įgyvendinti teismų ir rinkimų reformas, sustiprinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų įtaką.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad Briuselio rekomendacija trečiadienį pateikta su išlyga, kad Sakartvelo vyriausybė imsis reformų, „kurios atspindėtų tikruosius didžiosios daugumos jos piliečių siekius prisijungti prie Europos Sąjungos“.

Narystė ES ir NATO yra įtvirtinta Sakartvelo konstitucijoje, o jai pritaria daugiau kaip 80 proc. šalies gyventojų, rodo nuomonių apklausos.

Galutinį sprendimą dėl Sakartvelo oficialaus kelio narystės link ES lyderiai turėtų priimti gruodžio viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.