ES Komisijai priėmus prieštaringai vertinamą nutarimą, Vengrijoje tikimasi sulaukti papildomo finansavimo

Europos Komisijai priėmus prieštaringai vertinamą nutarimą, Vengrija gali tikėtis netrukus iš ES gauti lėšų, kurių suma sieks maždaug 900 mln. eurų.

Vengrijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 9:31 PM

Valdžia Briuselyje ketvirtadienį paskelbė pritarusi Vengrijos planams panaudoti ES pagalbos dėl koronaviruso lėšas.

Dėl to šaliai pagal Europos energetikos ūkio pertvarkymo programą gali būti išmokėta 900 mln. eurų. Šia programa siekiama kaip galima greičiau užtikrinti, kad ES taps nepriklausoma nuo iškastinio kuro iš Rusijos.

Kad lėšos būtų pervestos, nutarimą dar turi patvirtinti valstybių narių taryba.

Komisijos atstovė pabrėžė, kad kitos išmokos Vengrijai vis dar priklauso nuo to, ar ji sugebės įvykdyti reformų sąlygas. Jomis siekiama užtikrinti, kad Vengrija nepažeis ES teisinės valstybės standartų.

Iš viso Vengrijai gali būti skirta 10,4 mlrd. eurų pagalbos dėl koronaviruso lėšų, iš jų 6,5 mlrd. eurų būtų suteikta dotacijų ir dar 3,9 mlrd. eurų – paskolų forma.

Vokietijos žaliųjų partijos atstovas Danielis Freundas paragino ES valstybes nares vetuoti Komisijos sprendimą, kad šios lėšos nebūtų išmokėtos.

„Vengrijoje teisinės valstybės atžvilgiu niekas nepasikeitė“, – sakė jis. „Šiuo metu skiriant tokio dydžio finansavimą siunčiamas visiškai ne tas signalas.“

Vengrija pastaruoju metu keletą kartų grasino blokuoti ES planus dėl paramos Ukrainai. Oficialiai jį tai grindžia abejonėmis dėl ligi šiol suteiktos finansinės ir karinės pagalbos veiksmingumo.

Tačiau ES partnerės mano, kad gali būti, jog ministras pirmininkas Viktoras Orbanas iš tiesų mėgina gauti įšaldytas jo šaliai skirtas ES finansavimo lėšas.

Kalbant konkrečiai, tai yra reguliaraus ES biudžeto finansavimo lėšos, kurių suma viršija 13 mlrd. eurų. ES Komisija maždaug prieš metus pareiškė lėšas išmokėsianti tik tuo atveju, jei V. Orbano kraštutinių dešiniųjų nacionalistų vyriausybė įvykdys visus savo pažadus užtikrinti teisinės valstybės egzistavimą.

Komisijos atstovas ketvirtadienį pabrėžė, kad teigiamas sprendimas dėl Vengrijos planų nereiškia, kad V. Orbanui padaryta nuolaida.

Vertindama Vengrijos planus, Komisija vadovavosi taisyklėmis. Kitaip nei kitokių lėšų atvejų, išankstinėms išmokoms pagal vadinamąją programą „REPowerEU“ kokios nors sąlygos negali būti nustatomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.