V. Orbano šantažas suveikė? Prieš sprendimą dėl Ukrainos – 10 mlrd. eurų Vengrijai

Aukščiausiojo lygio susitikimo dėl paramos Ukrainai, kurią Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas grasino sužlugdyti, išvakarėse ES Vengrijai skyrė 10,2 mlrd. eurų finansavimą.

 V. Orbanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Orbanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 2:48 PM, atnaujinta Dec 14, 2023, 3:48 PM

Europos Komisija tvirtina, kad Vengrija ėmėsi priemonių teismų nepriklausomumui didinti, todėl atitinka reikalavimus, kad galėtų atgauti lėšų.

Nors buvo tikėtasi, kad bus uždegta žalia šviesa finansavimui, tai sukėlė pasipiktinimą tarp politikų ir apžvalgininkų, o ES teisės aktų leidėjai apkaltino Komisiją pasidavus Vengrijos šantažui, rašo „Euroactiv“.

Tačiau toli gražu neaišku, ar šis Briuselio gestas padės Ukrainai pasiekti savo tikslų.

Šiandien šalių vadovai susitiks Briuselyje aptarti paramos Ukrainai atnaujinimo: svarstomas 50 mlrd. eurų makroekonominių priemonių paketas ir stojimo į ES derybų su Kijevu pradžia.

V. Orbanas pagrasino vetuoti abi priemones, o tai pasmerktų aukščiausiojo lygio susitikimą nesėkmei ir paliktų Ukrainą ir jos kaimynę Moldovą, kuri taip pat tikisi derybų dėl narystės, ant ledo.

Vengrija primygtinai tvirtina, kad principingai prieštarauja Kijevo siekiui tapti ES nare, teigdama, kad prezidento Volodymyro Zelenskio karo laikų administracija nepakankamai kovojo su korupcija.

Budapeštas reikalauja, kad prieš priimant bet kokį sprendimą būtų surengta „strateginė diskusija“.

Tačiau daugelis kitų ES sostinių gyventojų įtaria, kad V. Orbanas naudojasi aukščiausiojo lygio susitikimu ir savo veto teise dėl plėtros, kad šantažuotų Briuselį, jog šis atnaujintų Vengrijai sustabdytas pervedimų išmokas.

ES pareigūnai neigia, kad naujausiu žingsniu siekiama nuraminti V. Orbaną.

Valdant V. Orbanui, Vengrija kaltinama pažeidinėjanti ES demokratijos ir teisinės valstybės standartus, o dėl to lėšų buvo užblokuotos dešimtys milijardų eurų.

Keturių Parlamento frakcijų vadovai parašė laišką Komisijos vadovei Ursulai von der Leyen, kuriame nepritarė lėšų skyrimui, pažymėdami, kad sąlygos „nebuvo įvykdytos“.

Kritikos sulaukė ne tik parlamentas.

„Europos Komisija negali teigti, kad palaiko demokratiją ES, jei ji rimtai nesiima sankcijų prieš tuos, kurie pažeidžia jos vertybes“, – pyko Vitoras Teixeira iš „Transparency International“.

„Šiandienos sprendimas siunčia priešingą signalą: demokratinės visuomenės griovimas gali likti nenubaustas, jei bus vykdomos tik kosmetinės reformos“, – pridūrė V. Teixeira.

V. Zelenskis: niekas nenori, kad Europa būtų vertinama kaip nepatikima

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį išsakė raginimą pradėti su Kyjivu derybas dėl stojimo į Europos Sąjungą (ES).

„Ši diena skirta politiniam sprendimui, reaguojant į tai, ką pasiekėme“, – vaizdo ryšiu kreipdamasis į Briuselyje susirinkusius bloko lyderius pareiškė V. Zelenskis. Jis pažymėjo, kad „Europa nusipelnė būti stipri“.

Ukrainos vadovas perspėjo, kad yra labai svarbu, jog „Europos šiandien vėl neapimtų neryžtingumas“. „Niekas nenori, kad Europa būtų vertinama kaip nepatikima“, – akcentavo V. Zelenskis.

„Europos žmonės nepajus jokios naudos, jei Maskva gaus leidimą iš Briuselio neigiamo požiūrio į Ukrainą pavidalu. (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas neabejotinai panaudos tai prieš jus asmeniškai ir prieš visą Europą“, – pridūrė jis.

Briuselyje susirinkę ES šalių lyderiai turi vieningai nuspręsti dėl stojimo derybų, tačiau Vengrijos premjeras Viktoras Orbánas yra ne kartą pagrasinęs vetuoti Ukrainai palankius sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.