Buvęs Pakistano premjeras I. Khanas ir jo žmona nuteisti kalėti 14 metų

Buvęs Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas ir jo žmona trečiadienį buvo nuteisti kalėti 14 metų, pripažinus juos kaltais ėmus kyšius byloje, susijusioje su dovanomis, gautomis jam būnant premjeru.

Imranas Khanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Imranas Khanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2024, 8:47 AM

Nuosprendis paskelbtas likus savaitei iki visuotinių rinkimų ir kitą dieną, kai I. Khanui buvo skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė byloje, susijusioje su valstybės paslapčių nutekinimu.

„Dar viena liūdna diena mūsų ardomos teismų sistemos istorijoje“, – žiniasklaidai sakė I. Khano partijos „Tehreek-e-Insaf“ (PTI) atstovas.

Iš karto nebuvo aišku, ar I. Khanui skirtos bausmės bus vykdomos paeiliui, ar vienu metu. Teismas vyko kalėjime, kuriame jis kalinamas didžiąją laiko dalį nuo sulaikymo rugpjūtį.

I. Khano advokatas Salmanas Safdaras naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad jis buvo nuteistas kartu su žmona Bushra Bibi, teismo metu ji buvo sulaikyta. Pora susituokė 2018 m., likus keliems mėnesiams iki I. Khano išrinkimo ministru pirmininku. Dvasingumo gydytoja Bibi susipažino su I. Khanu, kai šis kreipėsi į ją dvasinio vadovavimo, ji retai matoma viešumoje.

Maždaug 127 mln. pakistaniečių turi teisę balsuoti per rinkimus vasario 8 dieną. Būsimą balsavimą jau temdo kaltinimai klastojimu, I. Khanui uždrausta dalyvauti dėl ankstesnio teistumo, su jo partija susidorojama.

2022 m. nušalintam I. Khanui iškelta daugybė bylų siekiant, jo teigimu, neleisti jam grįžti į pareigas po nepaklusnumo kampanijos prieš įtakingus ir galingus Pakistano kariškius.

Pernai gegužę suėmus I. Khaną, visoje šalyje kilo riaušės, tūkstančiai jo šalininkų buvo sulaikyti, 100 jų gresia kariniai teismai už uždarų durų. Tačiau I. Khanas ragina balsuoti ir „atkeršyti už kiekvieną neteisybę“. „Parodykite jiems, kad nesame avys, kurias galima suvaryti lazda“, – sakoma I. Khano pareiškime, paskelbtame jo paskyroje socialiniame tinkle X.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.