J. Stoltenbergas nemano, kad JAV prezidento rinkimų baigtis gali kelti pavojų Aljanso ateičiai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas atmetė būgštavimus, kad JAV prezidento rinkimų baigtis gali sukelti grėsmę Aljanso ateičiai. „Esu įsitikinęs, kad Jungtinės Valstijos ir toliau liks ištikima NATO sąjungininkė – nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų“, – sakė J. Stoltenbergas trečiadienį transliuotame interviu amerikiečių stočiai CNN. Jis buvo paklaustas, ar galimas buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo sugrįžimas į Baltuosius rūmus nekelia jam nerimo dėl NATO ateities.

 J. Stoltenbergas nemano, kad JAV prezidento rinkimų baigtis gali sukelti grėsmę Aljanso ateičiai.<br> EPA-ELTA nuotr.
 J. Stoltenbergas nemano, kad JAV prezidento rinkimų baigtis gali sukelti grėsmę Aljanso ateičiai.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2024, 8:26 PM

„Aš ketverius metus su juo bendradarbiavau ir įdėmia jo klausiausi“, – kalbėjo J. Stoltenbergas. Pagrindinė D. Trumpo kritika esą buvo nukreipta į tai, kad NATO narės per mažai lėšų skiria gynybai. Šią žinią, pasak J. Stoltenbergo, išgirdo visos sąjungininkės. Pastaraisiais metais jos smarkiai padidino savo išlaidas gynybai. Vis daugiau sąjungininkių, anot NATO vadovo, įgyvendina tikslą skirti gynybai 2 proc. savo BVP.

Nuo 2017 iki 2021 m. Baltuosiuose rūmuose šeimininkavęs D. Trumpas ne kartą grasino sąjungininkėms, kad JAV pasitrauks iš NATO. Respublikonas šį lapkritį vyksiančiuose rinkimuose sieks sugrįžti į postą.

J. Stoltenbergas kelias dienas lankosi Vašingtone, kur, be kita ko, rengia liepą JAV sostinėje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą. Jis susitiko su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu, valstybės sekretoriumi Antony‘iu Blinkenu, taip pat Atstovų Rūmų pirmininku Mike‘u Johnsonu.

Dėl vidaus politinių nesutarimų Kongrese šiuo metu blokuojama tolesnė JAV parama Ukrainai. Iš Vašingtono J. Stoltenbergas dar vyks į Alabamos valstiją, kur lankysis JAV ginkluotės koncerne „Lockheed Martin“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.