D. Trumpo procesas dėl mėginimų pakeisti rinkimų rezultatus prasidės vėliau nei skelbta

Procesas prieš buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl kaltinimų mėginus pakeisti rinkimų rezultatus prasidės vėliau nei planuota. Federalinis teismas sostinėje Vašingtone penktadienį pranešė, kad kovo 4 d. paskirta proceso pradžia nukeliama. Nauja data esą bus nurodyta vėliau. Procesas nukeliamas dėl neišspręstų teisinių klausimų.

D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 10:29 AM

Procese Vašingtone 77-erių D. Trumpui pateikti kaltinimai federaliniu lygiu dėl jo mėginimų pakeisti 2020 m. prezidento rinkimų rezultatus. D. Trumpas tada pralaimėjo balsavimą demokratui Joe Bidenui, tačiau iki šiandien nepripažįsta pralaimėjimo. Jo žygis prieš rinkimų baigtį peraugo į beprecedentį, smurtinį jo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą 2021 m. sausio 6 d.

Kaltinamajame rašte D. Trumpui pateikti kaltinimai pagal keturis kaltinamuosius punktus, įskaitant sąmokslą prieš Jungtines Valstijas. Jei būtų nuteistas, jam gali grėsti ilga laisvės atėmimo bausmė. D. Trumpas visus kaltinimus neigia ir savo baudžiamąjį persekiojimą vadina politinių priešininkų bandymu sulaikyti jį nuo naujos kadencijos. Anot ekspertų, nuteisimas teisiškai nesutrukdytų respublikonui dalyvauti lapkritį vyksiančiuose rinkimuose – juolab labai abejotina, ar iki tada apskritai bus paskelbtas įsigalėjęs nuosprendis.

Rinkimų klastojimo byloje Vašingtone D. Trumpas prieš kurį laiką iškėlė esminį teisinį klausimą, kurį reikia išsiaiškinti – ar prezidento postas saugo nuo baudžiamojo persekiojimo. Dėl to jau tikėtasi, kad procesas gali būti nukeltas. Klausimą šiuo metu dar sprendžia Apeliacinis teismas Vašingtone. Teisėjai turi nuspręsti, ar D. Trumpas gali būti teisiamas federaliniu lygiu, o gal jis, kaip buvęs prezidentas, turi imunitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.