Atsistatydino Vengrijos prezidentė

Vengrijos prezidentė Katalin Novák šeštadienį paskelbė atsistatydinanti po to, kai sustiprėjo spaudimas dėl jos sprendimo suteikti malonę vyrui, nuteistam už bendrininkavimą seksualinės prievartos prieš vaikus byloje.

K. Novak.<br>Scanpix.
K. Novak.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2024, 7:15 PM

Neseniai paaiškėjo, kad K.Novak atleido vyrui, kuris buvo teisėtai nuteistas už pagalbą ir bendrininkavimą vykdant seksualinę prievartą prieš vaikus ir nepilnamečius.

Ši naujiena sukėlė gatvių protestus, o parlamentarai iš įvairių partijų tokį sprendimą pasmerkė.

Vyras, kuriam K.Novak suteikė malonę, buvo vaikų namų netoli Budapešto vadovo pavaduotojas.

Įstaigos direktorius buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus. Jo pavaduotojui buvo skirta trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Malonė jam buvo suteikta 2023 metų balandį, popiežiaus Pranciškaus vizito Budapešte proga.

Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ketvirtadienio vakarą pateikė parlamentui pasiūlymą pakeisti Vengrijos konstituciją taip, kad ateityje nusikaltėliai, kurių nusikaltimų aukomis tampa vaikai, negalėtų sulaukti malonės.

Prieš pat atsistatydinimą, kurį rodė Vengrijos valstybinė televizija, valstybės vadovė anksti grįžo į Budapeštą iš oficialaus vizito Katare.

K.Novak pradėjo eiti pareigas 2022 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.