Ambasadoriai Maskvoje pagerbė nužudyto politiko B. Nemcovo atminimą

Daugiau nei dešimt Vakarų šalių ambasadorių, įskaitant JAV pasiuntinę Lynne Tracy, antradienį pagerbė Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo atminimą, praėjus devyneriems metams po to, kai jis buvo nužudytas netoli Kremliaus.

B. Nemcovas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B. Nemcovas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B. Nemcovas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
B. Nemcovas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-27 18:59

B. Nemcovas buvo vienas garsiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, kol 2015 metų vasario 27 dieną buvo nušautas ant Maskvos tilto.

„Nemcovo palikimas ir toliau įkvepia rusus ir žmones visame pasaulyje kovoti su korupcija ir ginti žodžio laisvę bei žmogaus teises“, – rašė L. Tracy socialiniame tinkle „X“.

Devintosios jo nužudymo metinės minimos praėjus 11 dienų nuo tada, kai Rusijos kalėjime mirė kitas svarbus V. Putino oponentas Aleksejus Navalnas, o jo mirtis sukėlė pasipiktinimą šalyje ir užsienyje.

ES delegacija paminėjo B. Nemcovą kaip politiką, „kuris labiau už visa kita vertino žmogaus teises ir laisvę ir griežtai pasmerkė Krymo aneksiją“.

Diplomatai atnešė gėlių prie tradicinio improvizuoto memorialo toje vietoje, kur B. Nemcovą pakirto keturios kulkos.

Maždaug tuo pat metu keliolika maskviečių padėjo gėlių toje vietoje stebimi kelių policijos pareigūnų.

Prie vieno iš portretų šalia memorialo buvo paliktas popieriaus lapas. „Šioje vietoje Borisas Nemcovas buvo nužudytas šūviais į nugarą“, – buvo parašyta jame.

2017 metais teismas buvusį saugumo pajėgų karininką iš Čečėnijos pripažino kaltu dėl B. Nemcovo nužudymo ir skyrė jam 20 metų kalėjimo. Dar keturi vyrai buvo pripažinti kaltais dėl bendrininkavimo.

Tačiau nužudyto opozicijos politiko šeima ir šalininkai tvirtina, kad valdžios institucijos nesugebėjo patraukti atsakomybėn tikrųjų nusikaltimo užsakovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?