Bosnijos serbų separatistų lyderis apdovanojimu pagerbė V. Orbaną

Vengrijos dešinysis populistas ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį gavo aukščiausią apdovanojimą iš dešiniojo sparno nacionalisto Bosnijos ir Hercegovinos Serbų Respublikos prezidento Milorado Dodiko.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas gavo aukščiausią apdovanojimą iš dešiniojo sparno nacionalisto Bosnijos ir Hercegovinos Serbų Respublikos prezidento Milorado Dodiko.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas gavo aukščiausią apdovanojimą iš dešiniojo sparno nacionalisto Bosnijos ir Hercegovinos Serbų Respublikos prezidento Milorado Dodiko.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-05 17:18

V. Orbanas su dėkingumu priėmė Serbų Respublikos ordiną administracinėje sostinėje Banja Lukoje ir kritikavo Vakarų politiką, pasak jo, „nesąžiningą“ serbams.

V. Orbano vyriausybė nuo seno palaiko glaudžius ryšius su serbų ultranacionalistu M. Dodiku.

Prieš metus Serbų Respublikos vadovas medaliu pagerbė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. 2021 m. apdovanojimą gavo austrų rašytojas Peteris Handke, kritikuojamas dėl serbų karo nusikaltimų sumenkinimo.

M. Dodikas kritikuojamas dėl grasinimų ir veiksmų atskirti Serbų Respubliką nuo Bosnijos ir Hercegovinos valstybės. Be kita ko, M. Dodikas pasirūpino, kad Sarajevo Konstitucinio Teismo sprendimai nebūtų pripažįstami jo valdomoje šalies dalyje. Jis taip pat nepripažįsta tarptautinės bendruomenės vyriausiojo įgaliotinio Bosnijai ir Hercegovinai Christiano Schmidto galių. Nuo 2021 m. pareigas einantis Ch. Schmidtas neseniai pakeitė Bosnijos ir Hercegovinos rinkimų įstatymą, remdamasis 1995 m. Deitono taikos sutarties jam suteiktomis galiomis. Šia sutartimi baigėsi karas Bosnijoje. Apie rinkimų įstatymo pakeitimą V. Orbanas sakė, kad tai „provokuojantis sprendimas“, reiškiantis, kad „užsieniečiai kišasi į jūsų reikalus“.

Vakarai nesupranta, „kad Europai reikia serbų. Be serbų nėra Europos saugumo, nėra sveikos Europos Sąjungos. Be serbų nėra stabilumo Europoje“, – sakė V. Orbanas.

Bosnija ir Hercegovina nuo 2022 m. yra kandidatė į ES. Europos Vadovų Taryba neseniai uždegė žalią šviesą stojimo derybų pradžiai.

Vengrijos prezidentas kritikavo ES, kad kur kas anksčiau nepalaikė Vakarų Balkanų šalių siekio įstoti į bloką. Esą vietoj to Briuselis pasisako už Rytų šalių priėmimą, kritikavo V. Orbanas, turėdamas galvoje kandidates į ES Ukrainą, Moldovą ir Sakartvelą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.