D. Trumpas pasirengęs atnaujinti aljansą su V. Orbanu

Donaldas Trumpas pareiškė esąs pasirengęs atnaujinti konservatyvų aljansą su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, jei bus perrinktas JAV prezidentu, praneša agentūra „Reuters“.

V. Orbanas ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Orbanas ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2024, 4:34 PM, atnaujinta Apr 26, 2024, 4:37 PM

„Džiaugiuosi, kad vėl galėsiu glaudžiai bendradarbiauti su ministru pirmininku V. Orbanu, kai duosiu priesaiką kaip 47-asis Jungtinių Valstijų prezidentas“, – sakė D. Trumpas. Jis pavadino V. Orbaną puikiu žmogumi. „Mes ėmėmės veiksmų prieš neteisėtą imigraciją, saugojome savo sienas, kūrėme darbo vietas ir gynėme savo tradicijas bei judėjiškas-krikščioniškas vertybes“, – kalbėjo respublikonų kandidatas į prezidentus apie V. Orbaną.

Tai D. Trumpas penktadienį sakė vaizdo ryšiu dalyvaudamas Konservatyvių politinių veiksmų konferencijoje (CPAC), kuri trečią kartą vyksta Vengrijoje.

V. Orbanas savo kalboje konferencijoje ketvirtadienį žadėjo delegatams tęsti kovą už konservatorių sėkmę rinkimuose visame pasaulyje. 2024-ieji yra rinkimų metai visame pasaulyje, ir konservatyvios jėgos turi siekti laimėti, kad užbaigtų „liberalią hegemoniją“, sakė premjeras.

V. Orbanas yra vienas artimiausių D. Trumpo sąjungininkų Europoje – pastarasis neseniai sukėlė pasipiktinimą ir kritiką, kai pareiškė, kad laimėjęs JAV prezidento rinkimus negintų tų NATO valstybių, kurių gynybos išlaidos neatitinka įsipareigojimų. Dabartinė demokratų prezidento Joe Bideno vyriausybė tuo tarpu ne kartą kritikavo Vengriją dėl delsimo ratifikuoti Švedijos stojimą į NATO.

Vis dėlto daugelis Amerikos dešiniųjų atstovų V. Orbaną laiko pavyzdžiu dėl jo griežtos imigracijos politikos, paramos šeimoms ir krikščioniškam konservatizmui. Po susitikimo su D. Trumpu JAV Floridos valstijoje kovo mėnesį jis pasisakė už buvusio prezidento sugrįžimą į Baltuosius rūmus. „Mums pasaulyje reikia lyderių, kurie yra gerbiami ir gali atnešti taiką“, – tada sakė V. Orbanas. Esą tik D. Trumpo sugrįžimas į Baltuosius rūmus galėtų atnešti taiką Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.