Lenkija gavo pirmąsias raketų sistemas HIMARS ir dislokuos jas prie Rusijos sienos

Lenkija gavo pirmąją JAV pagamintų raketų paleidimo įrenginių HIMARS partiją, šiuos įrenginius ketina dislokuoti su Rusija besiribojančiame regione, pirmadienį pranešė Lenkijos gynybos ministras.

Lenkija gavo pirmąją JAV pagamintų raketų paleidimo įrenginių HIMARS partiją.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Lenkija gavo pirmąją JAV pagamintų raketų paleidimo įrenginių HIMARS partiją.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 3:10 PM

„Šie ginklai bus dislokuotas šiaurės rytinėje mūsų šalies dalyje (...) jų užduotis – atgrasyti agresorę“, – žurnalistams sakė Mariuszas Blaszczakas.

Kovo mėnesį ministerija pranešė, kad didelio nuotolio tiksliųjų raketų sistemos bus dislokuotos kariniame dalinyje, įsikūrusiame Olštyne, maždaug už 80 kilometrų nuo sienos su Rusijos Kaliningrado anklavu.

M. Blaszczakas sakė, kad HIMARS raketų paleidimo įrenginiai „sustiprins Lenkijos kariuomenę rytiniame Lenkijos flange ir rytiniame Šiaurės Atlanto Aljanso flange“. Lenkija, turinti sieną su Ukraina, kurią tvirtai remia, 2019 m. įsigijo iš JAV 20 sistemų HIMARS, o dabar į šalį pristatytos pirmosios iš šių sistemų. Tačiau Varšuva sako, kad derasi su JAV dėl daugiau tokio tipo paleidimo įrenginių pirkimo.

„JAV Kongresas pritarė beveik 500 paleidimo įrenginių pardavimui Lenkijai. Šie paleidimo įrenginiai pasieks Lenkiją kaip galima greičiau“, – sakė M. Blaszczakas. „Norime garantuoti, kad pagal naująją sutartį šios sistemos HIMARS, tiek paleidimo įrenginiai, tiek raketos, būtų bendrai gaminamos Lenkijoje. Tai mūsų užsibrėžtas tikslas“, – pridūrė jis.

Lenkija sausio pabaigoje paskelbė smarkiai didinanti išlaidas gynybai iki 4 proc. bendrojo vidaus produkto, o premjeras pareiškė, kad dėl Rusijos karo Ukrainoje šaliai reikia „greičiau“ ginkluotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.