Izraelis: JAV davė sutikimą parduoti Vokietijai priešraketinės gynybos sistemą „Arrow 3“

Izraelis ketvirtadienį pranešė, kad JAV davė sutikimą parduoti Vokietijai izraelietišką priešraketinės gynybos sistemą „Arrow 3“.

Vokietijos gynybinės sistemos.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvi nuotr.
Vokietijos gynybinės sistemos.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 11:41 AM

Taip buvo atvertas kelias svarbiam susitarimui gynybos srityje. Anot Izraelio gynybos ministerijos, jo vertė sieks 3,5 mlrd. dolerių (3,2 mlrd. eurų). Tai Izraeliui bus didžiausia kada nors sudaryta gynybos sutartis.

Ministerijos atstovas nurodė, kad JAV valstybės departamentas ketvirtadienį informavo Izraelio vyriausybę, jog „JAV vyriausybė patvirtino Izraelio prašymą leisti Vokietijai įsigyti iš Izraelio priešraketinės gynybos sistemą „Arrow 3“.

JAV pritariamasis žodis buvo laikomas paskutine didele kliūtimi istoriniame susitarime tarp Vokietijos ir Izraelio. Derybos dėl bendromis Izraelio ir JAV jėgomis sukurtos sistemos „Arrow 3“ pardavimo buvo inicijuotos prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą.

Dabar susitarimui bus reikalingi abiejų šalių gynybos ministerijų ir gamintojo „Israel Aerospace Industries“ parašai, sakoma pranešime. Jame priduriama, kad pilna sutartis bus parengta pasirašymui „iki 2023 m. pabaigos“.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas kalbėjo apie „svarbų sprendimą“. Jo teigimu, „Arrow 3“ yra „novatoriška ir pati pažangiausia tokio tipo sistema pasaulyje“, kuri netrukus prisidės prie Europos gynybinių pajėgumų.

Vokietijos parlamento Biudžeto ir Gynybos komitetai pirkimo susitarimui buvo pritarę dar birželį. Vokietija sistemą apmokės iš specialaus, 100 mlrd. eurų dydžio gynybos fondo, kurį šalis priėmė netrukus po to, kai 2022 m. vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą. Berlyno iniciatyva „Arrow 3“ taps Europos oro gynybos sistemos dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.