Užtemdytas A. Navalno mirties Rusijoje vyksta kito karo kritiko O. Orlovo teismo procesas

Užtemdytas Kremliaus oponento Aleksejaus Navalno mirties Rusijoje prasidėjo naujas teismo procesas prieš kitą karo priešininką – Olegą Orlovą iš Nobelio taikos premiją pelniusios žmogaus teisių gynimo organizacijos „Memorial“, kuri Rusijoje yra uždrausta.

Olegas Orlovas.<br>Rueters/Scanpix nuotr.
Olegas Orlovas.<br>Rueters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2024, 7:07 PM

O. Orlovo teismas prasidėjo penktadienį Maskvos Golovinskio apygardos teisme. Šeštadienį jo organizacija pagerbė mirusį žmogaus teisių aktyvistą.

„Aleksejaus Navalno mirtis yra tragedija... visiems, kurie nori, kad Rusija taptų demokratine šalimi“, – sakoma šeštadienį paskelbtame „Memorial“ pareiškime. A. Navalno mirtis jame pavadinta „politine žmogžudyste, kurios tiesioginės šaknys glūdi sovietinėje praeityje“.

Žmogaus teisių gynėjai pridūrė, kad dabar atėjo laikas imtis veiksmų pagal garsiuosius A. Navalno žodžius: „Nepasiduokite!“

O. Orlovas, kaip ir A. Navalnas, aiškiai pasisakė prieš Rusijos invaziją į Ukrainą ir 2022 metais paskelbė straipsnį apie tai.

Rusijos teismai 70 metų O. Orlovą apkaltino „diskreditavus“ Rusijos kariuomenę ir kitais dalykais. Jam gresia treji metai kalėjimo.

Vasario pradžioje Rusijos teisingumo ministerija O. Orlovą dėl jo karo kritikos paskelbė „užsienio agentu“.

O. Orlovas ir jo šalininkai teigia, kad teismo procesas yra politiškai motyvuotas.

Agentūros dpa reporteris matė dešimtis O. Orlovo šalininkų teisme kartu su jo advokate Katerina Tertuchina.

„Nepripažįstu savo kaltės ir nesuprantu kaltinimų“, – tvirtu balsu sakė O. Orlovas pilnutėlėje teismo salėje.

„Mano nuomone, Rusijos kariuomenės įsiveržimas į Ukrainos teritoriją pakenkė mano tėvynei, pakenkė mano ir kitų Rusijos piliečių interesams“, – sakė O. Orlovas, pakartodamas savo kritiką V. Putinui.

O. Orlovas taip pat sakė, kad neleis jokiems liudytojams duoti parodymų jam apginti, kad nekiltų pavojus ir jiems.

Atsižvelgdamas į tai O. Orlovas paaiškino, kad jis tik prašo, kad jam būtų leista tarti paskutinį žodį teismo proceso pabaigoje.

Žinomas žmogaus teisių aktyvistas jau kelis mėnesius yra plačiai nušviesto teismo proceso objektas. Spalio mėnesį jis gavo palyginti nedidelę baudą. Tačiau gruodį teisėjas panaikino nuosprendį ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo.

O. Orlovo šalininkai baiminasi, kad aktyvistas, tarptautiniu mastu pripažintas politiškai persekiojamu asmeniu, dabar vis dėlto bus nuteistas kalėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.