Žiniasklaida: Rusija po dvejų metų bandymų Ukrainoje sunaikino raketų sistemą HIMARS

Rusijos žvalgybinis dronas maždaug 40 km nuo fronto linijos aptiko Ukrainos kariuomenei amerikiečių suteiktą didelio judrumo artilerijos raketų įrenginį HIMARS ir pasinaudoję šia informacija okupantai po dviejų metų bandymų pirmą kartą sunaikino šią ginklų sistemą, skelbia „Forbes“.

Stop kadras.
Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 10:49 AM, atnaujinta Mar 6, 2024, 10:53 AM

Pasak leidinio, rusų dronas pastebėjo HIMARS sistemą ir ją lydinčias pagalbines transporto priemones šalia medžių linijos Nykanorivkoje, Rytų Ukrainos Donecko srityje.

Šalia HIMARS pataikė nuo žemės paleista rusiška hipergarsinė raketa „Iskander“, kuri padegė 17 tonų sveriantį raketų paleidimo įrenginį ir, greičiausiai, sudegino vieną iš 227 milimetrų M30/31 raketų, pažymima publikacijoje.

Išlieka neaišku, ar HIMARS įgula per ataką žuvo, ar buvo sužeista. Taip pat neaišku, kodėl HIMARS stovėjo atviroje vietoje vidury baltos dienos. 27-oji raketinės artilerijos brigada, vienintelis Ukrainos kariuomenės HIMARS padalinys, paprastai veikia auštant arba sutemus, o kai nevykdo ugnies misijos, jos transporto priemonės juda ir slepiasi.

Bet kokiu atveju tai sunkus Ukrainos kariuomenės nuostolis – ir reta kontrbaterijos pergalė Rusijos kariuomenei, kuriai dažniausiai nepavyksta kovoti su amerikiečių gamybos HIMARS, pažymi „Forbes“. Atrodo, kad toli skrendančio žvalgybinio drono ir greitai veikiančios „Iskander“ baterijos derinys pagaliau įveikė Ukrainos 27-ąją brigadą.

Ukrainieičių turimų HIMARS medžioklė jau kurį laiką buvo Rusijos pajėgų prioritetas. Mat praėjusį mėnesį „HIMARS“ net tris kartus smogė į rusų karių susitelkimo vietas. Pranešama, kad per šias ataias žuvo apie šimtą rusų karių ir daug karininkų.

„Forbes“ atkreipia dėmesį, kad HIMARS ne tik sprogdina karių junginius, bet ir taikosi į rusų artileriją, štabus ir aprūpinimo sandėlius. Keletą praėjusių metų mėnesių šiomis sistemomis Ukrainos kariai taip pat apšaudė oro bazes ir oro gynybos objektus.

Vieno HIMARS praradimas nėra mirtinas smūgis Ukrainos kariuomenei. Jungtinės Valstijos suteikė Ukrainai 39 HIMARS raketas. Jungtinė Karalystė, Vokietija, Italija ir Prancūzija taip pat padovanojo 25 raketas M270, kurios iš esmės yra dvigubai galingesnės. Visa tai reiškia, kad ukrainiečiai greičiausiai vis dar turi 98 proc. savo HIMARS ir M270.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.