Virėjai žiūrovams paruošė tabako lapuose susuktą keptą žuvies filė, duoną su tabakinio sviesto užtepu, tabako padažą ir netgi tabako ledus.
Tabako prieskonį žiūrovai lygino su aitriųjų paprikų skoniu ir užsiminė, kad tabaku skanintas maistas sukėlė lengvą apsvaigimą.
„Smoke“ žurnalo korespondentas Gary Heathcottas sakė: „Tai buvo pirmas kartas, kai apsvaigau valgydamas žuvį.“
Ne visiems patiko tabako ledai, kurie iš pradžių buvo skanūs, bet po to labai degino gerklę.
„Manau, kad nerūkantiems skonis gali būti per stiprus ir jie tikrai galėtų apsvaigti. Bet paskanauti mažą kiekį - įdomu“, – sakė maisto ir vyno kritikas James Sucklingas.
„Iš pradžių aš ypatingo skonio nepajutau, bet tada paragavau žuvies. Ji buvo labai aštri, turėjo stiprų juodo pipiro skonį. O vėliau pasijunta ir nikotino poveikis. Jautiesi lyg būtum kramtęs tabako“, – pasakojo J. Sucklingas.
Kubos cigarų festivalyje išradingą kulinariją pristatė Grguras Baksicas, kuris Zagrebe turi savo restoraną.
Festivalyje susirinkę žiūrovai stebėjo G. Baksico kūrybą. Jis susuko žuvies filė į tabako ir bananų lapus kartu su česnaku ir medumi. Žuviai bekepant, virėjai iš tabako padažo ir sviesto padarė duonos užtepą ir paruošė tabakinę druską.
Virėjas teigė, jog kulinarinius bandymus su tabaku atlikinėjo dvejus metus. Išbandė Amerikos, Europos ir Afrikos tabaką, tačiau tinkamiausias buvo tabakas iš Kubos.
Virėjas priminė susidomėjusiems kolegoms, kad eksperimentuoti reikia atsargiai, nes tabakas yra ganėtinai nuodingas.
Parengė Dovilas Bukauskas