Kremliaus žodis: joga yra religinis kultas

Rusai jau priprato, kad iš Maskvos vis pasirodo raginimai elgtis taip, kaip pridera doram piliečiui – kitaip tariant, nemėgdžioti užsieniečių. Bet šįkart pareigūnams Kremliuje, regis, užkliuvo net joga.

Nižnevartovsko valdžios nuomone, joga yra pavojingas religinis kultas.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Nižnevartovsko valdžios nuomone, joga yra pavojingas religinis kultas.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Moscow Times“, „Komersant“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

2015-07-02 07:25, atnaujinta 2017-10-28 10:04

Šalies žmonių dorovės sergėtojų taikiniu joga tapo dėl to, kad ją esą galima sieti su religinių kultų veikla.

Skelbiama, kad mažiausiai dvi jogos studijos centriniame Nižnevartovsko mieste sulaukė laiškų iš vietos valdžios su raginimu neberengti pratybų savivaldybei priklausančiuose pastatuose.

Anksčiau studijoms nekildavo problemų dėl leidimų. Studijos „Aura“ ir „Ingara“ kviesdavo žmones užsiimti hatha joga – šis metodas, kuriame svarbiausia giliai kvėpuoti, itin populiarus Vakaruose. Hinduistai tiki, jog hatha jogos pradininkas buvo vienas pagrindinių šios religijos dievų Šiva.

Tačiau laiškuose vietos pareigūnai nurodė „užkirsti kelią naujų religinių kultų ir judėjimų plitimui“.

Esą hatha joga „akivaizdžiai susijusi su religijos praktikavimu“, todėl „okultizmą primenančias“ pratybas būtina tuoj pat nutraukti.

„Tiesą sakant, mums visiems ir linksma, ir baisu“, – pripažino Inga Pimenova, jogos mokytoja studijoje „Ingara“.

Moteris jogos mėgėjus kviesdavo į 200 tūkst. gyventojų turinčiam Nižnevartovskui priklausantį stadioną, taip pat į susitikimų salę „Samotlor“.

Joga užsiima šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje. Pavyzdžiui, Australijoje, kur yra apie 23 mln. gyventojų, šį indų filosofijos mokymą, apimantį fizinius ir dvasinius pratimus, garbina daugiau nei milijonas entuziastų.

Su religiniu ekstremizmu, daugelio nuomone, joga neturi nieko bendra. Atvirkščiai, birželio viduryje pasaulyje buvo paminėta pirmoji Tarptautinė jogos diena.

Indijos, iš kurios ir kilusi joga, premjeras Narendra Modi kartu su tūkstančiais kitų susirinkusiųjų praktikavo jogą sėdėdamas ant kilimėlio priešais prezidento rūmus Naujajame Delyje. N.Modi net aiškino, kad joga padės „pasiekti didesnę taiką“.

Vis dėlto Rusijoje, regis, manoma, kad joga yra kone mirtinas religinis kultas, kurį reikėtų išvyti iš viešųjų erdvių – dėl žmonių saugumo.

Jeigu prie sprendimo kuo nors prisidėjo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, iš tiesų nauji draudimai jam įprasti.

Kremlius yra uždraudęs ukrainietišką sūrį – neva dėl prastos jo kokybės ir tikrai ne dėl to, kad Ukraina po revoliucijos tapo Rusijos priešininke.

V.Putino režimo rūstybę neseniai užsitraukė ir populiarus JAV serialas „Kortų namelis“ („House of Cards“), esą skatinantis revoliuciją. Viešai demonstruoti nepatartina ir nėriniuotų moteriškų apatinių kelnaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.