Per karą pamestą piniginę austras atgavo po 70 metų

Antrojo pasaulinio karo metais Austrijoje piniginę pametęs amerikiečių karys šią savaitę sulaukė malonios staigmenos. Austrų gydytojas piniginę aptiko savo senelio fermoje ir nusprendė ją grąžinti savininkui.

Remontuodamas savo senelio namą Zalcburge, austras palėpėje, po medine sija, aptiko paslėptą odinę piniginę.<br>J.Ruckhoferio nuotr.
Remontuodamas savo senelio namą Zalcburge, austras palėpėje, po medine sija, aptiko paslėptą odinę piniginę.<br>J.Ruckhoferio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2015, 3:40 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 3:43 PM

Josefas Ruckhoferis naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad remontuodamas savo senelio namą Zalcburge jo palėpėje, po medine sija, aptiko paslėptą odinę piniginę.

Joje buvę tapatybės dokumentai atskleidė, kad piniginė priklausė kariui iš Teksaso valstijos Eligio Ramosui, kurio batalionas 1945 metais buvo dislokuotas Austrijoje.

Piniginėje austras taip pat rado moters ir vaiko nuotraukų bei senų pašto ženklų, tačiau pinigų joje nebuvo.

„Kadangi šiais metais minime 70-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines, nusprendžiau, kad būtų įdomu surasti piniginės savininką ir, jeigu jis dar gyvas, ją grąžinti“, – pasakojo J. Ruckhoferis.

Kai Teksaso valstijos telefonų numerių registruose neaptiko E.Ramoso, austras savo paiešką išplėtė iki visos JAV teritorijos.

Galiausiai Kalifornijoje jam pavyko surasti vyrą, kurio pavardė ir gimimo data atitiko piniginėje rastus kario dokumentus.

„Nusiunčiau jam laišką su dokumentų ir kelių nuotraukų kopija ir paprašiau atsiliepti, jeigu ten tikrai jis“, – pasakojo piniginės radėjas.

„Po savaitės gavau elektroninį laišką iš jo sūnaus, kuris patvirtino, kad radau būtent tą Eligio Ramosą, kuris labai džiaugtųsi, jeigu nusiųsčiau jam piniginę“, – tęsė J.Ruckhoferis.

Austras sužinojo, kad E.Ramosas piniginę prarado tada, kai su savo batalionu buvo apsistojęs fermoje.

Tačiau su pačiu E.Ramosu pasikalbėti jam nepavyko, nes amerikietis šiuo metu yra gydomas ligoninėje.

„Sužinojau, kad jis yra vienintelis išgyvenęs to bataliono karys“, – nuostabos neslėpė J.Ruckhoferis. – Galbūt dar rasiu būdą su juo pasikalbėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.