Du vyrai Lenkijoje teigia, kad rado traukinį su nacių auksu

Du vyrai Lenkijoje tvirtina, kad rado nacių traukinį, kuris pradingo per antrąjį pasaulinį karą. Tikima, kad šis traukinys yra pilnas aukso ir brangakmenių, rašo „The Independent“.

Kalbama, kad traukinys dingo tunlyje prie Ksiažo pilies.<br>„123rf“ nuotr.
Kalbama, kad traukinys dingo tunlyje prie Ksiažo pilies.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2015, 11:44 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:19 PM

Kalbama, kad 1945 metais, kai karui einant į pabaigą artinosi sovietų armija, šis šarvuotas traukinys pradingo netoli tuometinės Rytų Vokietijos miesto Breslau. Dabar tai Lenkijos miestas Vroclavas.

Šiaurės vakarų Lenkijoje įsikūrusi advokatų kontora teigia, kad su jais susitiekė du vyrai, kurie tvirtina, jog rado šį traukinį. Bet vyrai reikalauja 10 proc. traukinyje esančio turinio vertės.

Vroclavo radijas skelbė, kad atradimas atitinka folkloro pasakojimus apie auksą ir brangakmenius gabenusį traukinį, kuris pradingo netoli Ksiažo pilies.

Pasakojama, jog traukinys įvažiavo į tunelį prie pilies ir niekada daugiau nebepasirodė. Vėlia tunelis buvo uždarytas, o tiksli jo buvimo vieta – pamiršta.

Pranešimą apie šį radinį gavo advokatų kontora, kuri yra įsikūrusi Valbžycho mieste. Jis yra už maždaug trijų kilometrų nuo Ksiažo pilies.

Tinklalapis „walbrzych24.dom“ skelbė, kad vienas iš dviejų vyrų yra lenkas, o kitas vokietis.

Kitas tinklaraštis, „Wiadomosci Walbrzyskie“, rašė, jog traukinys buvo 150 metrų ilgio ir jame gali būti net 300 tonų aukso.

Traukiniais naciai gabeno savo grobį į Berlyną, kai sajungininkų ir sovietų pajėgos 1945 metų žiemą ir pavasarį vis labiau artinosi prie Vokietijos sostinės iš Rytų ir Vakarų.

„Teisininkai, armija, policija ir gaisrininkų brigada tvarkosi su šia situacija. Šioje vietovėje niekada anskčiau nebuvo atliekami kasinėjimai, tad nežinome, ką ten galime rasti“, – sakė Valbžycho apskrities tarybos pareigūnė Marika Tokarska.

Į „aukso traukinį“, kuris važiavo iš Budapešto į Vokietiją, naciai prikrovė 24 vagonus turtų, kuriuos atėmė iš Vengrijos žydų. Ten buvo aukso, sidabro, vertingų piešinių, kurių vertė galėjo siekti maždaug 125 mln. svarų.

Bet traukinį sustabdė JAV kariai, kurie didžiąją dalį grobio pasiliko sau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.