Senovinį Čekijos vienuolyną išlaiko alaus verslas

XII a. pastatytame Želivo vienuolyne Čekijoje galima rasti įrangą, kokios nesitikėtumėte pamatyti tokioje vietoje. Naujutėlė alaus gamybos linija leidžia vienuoliams būti finansiškai nepriklausomiems.

Darbuotojas supilsto alų, kurio darykla įsikūrusi XII a. vienuolyno komplekse.<br>AP nuotr.
Darbuotojas supilsto alų, kurio darykla įsikūrusi XII a. vienuolyno komplekse.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 15, 2016, 11:58 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:29 PM

Vienuolyne įkurta alaus darykla – didelio Katalikų bažnyčios tikslo Čekijoje simbolis. Atlaikę dešimtmečius šalyje trukusius komunistinės valdžios bandymus sukurti ateistinę visuomenę dvasininkai dabar nori būti nepriklausomi nuo valstybės politikos ir sugebėti išlaikyti savo šventoves kurdami verslus.

2012-aisiais patvirtintas planas, pagal kurį religinėms grupėms ir bažnyčioms buvo išmokėtos kompensacijos už komunistų atimtą jų nuosavybę – pastatus, meną, dirbamąją žemę, miškus.

Šį turtą dvasininkai siekė susigrąžinti nuo 1989-ųjų, kai per vadinamąją Aksominę revoliuciją buvo nuverstas komunistinis režimas.

Katalikų bažnyčia gautas pinigines kompensacijas investuoja į verslą. Siekdami tapti nepriklausomi nuo politikų malonės Čekijos dvasininkai investuoja į įvairias sritis, įskaitant ūkininkavimą ir finansų rinką.

Lapkritį paviešinta ataskaita rodo, kad Katalikų bažnyčia per 2015-uosius iš viso investavo 1,2 mlrd. kronų (44,4 mln. eurų) kurdama naujus verslus. Taip pat išleido 1,1 mlrd. kronų (40,7 mln. eurų) bažnytinėms mokykloms ir keliems tūkstančiams istorinių pastatų rekonstruoti. O dar 940 mln. kronų (34,8 mln. eurų) sudėjo į investicinius fondus.

Steigdami verslus dvasininkai kuria ir naujas darbo vietas. Per 2015-uosius jų atsirado 3,1 tūkst., o per šiuos metus šis skaičius perkopė jau 4 tūkst.

O štai Želivo vienuoliai užsiima aludaryste. Jie verda keturias alaus rūšis ir specialaus leidimo partijas Kalėdoms ir Velykoms, kitoms šventėms.

Alus pavadintas žymiausių vietos abatų vardais.

Aludarystė yra gana saugus žingsnis, įvertinant tai, kad Čekijoje vienam žmogui tenkantis vidutinis alaus suvartojimo kiekis yra didžiausias pasaulyje.

„Čekijoje alus – labai populiarus gėrimas. Kartais net juokaujame, kad tai – Evangelijos įrankis“, – tikino Želivo vienuolyne gyvenantis tėvas Tadeas.

Tokie užtikrinti jaučiasi ne visi. Dalis dvasininkų rizikuoja netekti pajamų, jei verslas žlugtų.

„Mums aišku viena: negalime padaryti klaidų, nes daugiau investicinio kapitalo nebegausime“, – aiškino Čekijos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Stanislavas Pribylas.

Anksčiau dvasininkai regione verslaudavo, bet tai nutraukė komunistinis režimas. Todėl dabar kai kurie, kaip tėvas Tadeas, nerimauja ir dėl patirties verslo srityje trūkumo: „Mes negalime pamiršti savo pagrindinės misijos ir rūpintis vien nuosavybe.

Mūsų broliai anksčiau žinojo, kaip suderinti tikėjimą ir verslą, nes jie savo žiniomis dalijosi karta iš kartos. O štai mes viską pradedame iš pradžių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.