Stulbinantis tėvo ir sūnaus radinys ant kojų sukėlė Daniją

Tėvas ir sūnus iš Danijos neišsiskiriančioje pievoje aptiko sudužusį nacistinės Vokietijos naikintuvą. Apžiūrėti radinio iš Antrojo pasaulinio karo laikų atskubėjo ne vien žurnalistai, bet ir policininkai bei sprogmenų nukenksminimo ekspertai, rašo BBC.

Radinį aptiko 14-metis Danielis su savo tėčiu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Radinį aptiko 14-metis Danielis su savo tėčiu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nacistinės Vokietijos lėktuvo nuolaužos slėpėsi šeši metrai po žeme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nacistinės Vokietijos lėktuvo nuolaužos slėpėsi šeši metrai po žeme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nacistinės Vokietijos lėktuvo nuolaužos slėpėsi šeši metrai po žeme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nacistinės Vokietijos lėktuvo nuolaužos slėpėsi šeši metrai po žeme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-03-08 21:25, atnaujinta 2017-04-08 09:02

Birkelsėje gyvenantis Klausas Kristiansenas ir jo 14-metis sūnus Danielis rado naikintuvo „ME 109 Messerschmitt“ ir jo piloto liekanas netoli savo ūkio. Anot K.Kristianseno, jo senelis kadaise pasakojo jam, kad toje pievoje 1944 metų lapkritį sudužo lėktuvas.

„Kai mano sūnus Danielis gavo namų darbų apie Antrąjį pasaulinį karą, aš pajuokavau, kad eitų ir surastų lėktuvą, kuris kažkada sudužo pievoje“, – pasakojo K.Kristiansenas apie tai, kaip kartu su atžala pasiėmė metalo detektorių ir ėjo ieškoti naikintuvo.

Tiesa, nė vienas iš jų nesitikėjo rasti naikintuvo – K.Kristiansenas buvo įsitikinęs, kad lėktuvo nuolaužos buvo pašalintos jau seniai. Tačiau tėvui ir sūnui beieškant, metalo detektorius staiga pradėjo pypsėti.

Jie abu ėmė kasti žemę, bet suvokė, kad vien kastuvų neužteks. Todėl jie pasiskolino ekskavatorių iš kaimyno ir iškasę 6 metrų gylio duobę po žeme aptiko sudužusio nacių naikintuvo liekanas: lėktuvo variklį, šaudmenis ir nelaimėje žuvusio įgulos nario kaulus.

„Iš pradžių radome ne lėktuvą, o gal 2 tūkst. – 5 tūkst. lėktuvo dalių, tada radome variklį ir staiga – kaulų fragmentus bei piloto drabužių skutus, – sakė K.Kristiansenas. – Taip pat radome asmeninių dalykų: knygų, piniginę su grynaisiais. Piloto kišenėje buvo arba maža Biblija, arba „Mein Kampf“, bet mes jos nelietėme – įdėjome į maišus. Dabar ją tiria muziejus.“

Suvokęs, kad jam ir sūnui pavyko rasti kai ką neįtikėtino, ūkininkas paskambino Antrąjį pasaulinį karą tyrinėjantiems istorikams ir Danijos valdžiai. Pievoje, kurioje buvo rastas naikintuvas, K.Kristianseno šeima dirbo ištisus dešimtmečius nesuvokdami, kad po jų kojomis glūdėjo paslaptis.

„Žemės paviršiuje niekados nieko nematėme, nė vieno metalo gabaliuko, – stebėjosi K.Kristiansenas. – Mano senelis sekdavo daugybę pasakų: dalis jų nebuvo tiesa, o dalis buvo – įskaitant šią. Galbūt man reikėjo daugiau jo klausytis, kai jis buvo gyvas!“

Danijos teisėsauga naikintuvo sudužimo vietą aptvėrė, kad galėtų vykdyti tyrimą. Kadangi po žeme buvo rasta ir šaudmenų, sprogmenų nukenksminimo ekspertai atvyko saugiai jų pašalinti. Be to, policija viliasi atpažinti nelaimėje žuvusį pilotą.

„Turbūt tai pilotas, kuris bus palaidotas Vokietijoje, – spėliojo K.Kristiansenas. – Tikiuosi, kad taip ir nutiks.“

Tuo metu K.Kristianseno 14-metis sūnus Danielis mokykloje pristatė savo atradimą ir viliasi sulaukti daugiau informacijos apie naikintuvą ir jo pilotą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.