Milijardieriai, kurių rankose – JAV prezidento rinkimų baigtis

JAV verslininkai Charlesas ir Davidas Kochai dar prieš metus pažadėjo šių metų JAV prezidento rinkimų kandidatams skirti 889 mln. JAV dolerių (813 mln. eurų).

D.Kochas su gausiu bendraminčių tinklu skiria milžiniškus pinigus JAV rinkimų kandidatams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Kochas su gausiu bendraminčių tinklu skiria milžiniškus pinigus JAV rinkimų kandidatams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paaiškėjo, kad Kochų tinklas bet kokia kaina kovos su D.Trumpu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paaiškėjo, kad Kochų tinklas bet kokia kaina kovos su D.Trumpu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Kochas su gausiu bendraminčių tinklu skiria milžiniškus pinigus JAV rinkimų kandidatams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Kochas su gausiu bendraminčių tinklu skiria milžiniškus pinigus JAV rinkimų kandidatams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 3, 2016, 7:21 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:45 AM

Ši parama tokia milžiniška, kad skaičiuojama, jog ji gali beveik prilygti tiek Respublikonų, tiek Demokratų partijų rinkimų agitacijai skiriamiems biudžetams.

O dabar milijardieriai grasina savo turtus panaudoti dar tikslingiau. Jų parama gali nulemti ir Respublikonų partijos kandidato pasirinkimą.

Mat pasigirdo gandų, kad Donaldas Trumpas yra taip nekenčiamas Kochų imperijos, kad jeigu atrodytų, kad verslo magnatas gali iškovoti partijos kandidato nominaciją, šie padarytų viską, kad užkirstų tam kelią.

„Jie dažniausiai nedrįsta įsikišti į pirminių rinkimų procesą, tačiau manau, kad šįkart taip gali nutikti, nes jie tiesiog negali pakęsti to tipo“, – leidiniui „The Hill“ išsidavė vienas Kochų fondams pinigus aukojantis donoras.

Prieš pirmadienį Ajovos valstijoje vykusius pirminius rinkimus Kochų paramos fondo valdytojai susitiko su daugiau nei 500 donorų.

Slapto susitikimo metu buvo svarstoma, kokios yra D.Trumpo silpnybės ir kokiu būdu jį būtų galima nugalėti, jeigu Naujojo Hampšyro valstijoje antradienį jam pavyktų iškovoti daugiausiai balsų respublikonų stovykloje.

Esą tokia pergalė broliams Kochams reikštų pavojaus signalą, kad įžeidimais besisvaidantis milijardierius gali sudrumsti jų planus.

Remia kitus respublikonus

Kompanijai „Koch Industries“ vadovaujančių milijardierių brolių tinklas yra bene blogiausias priešas, kurį gali įsigyti bet kuris respublikonas.

Grupę sudaro daugiau kaip 700 įtakingų asmenų, kurie už kasmetinę narystę tinkle moka po 100 tūkst. JAV dolerių (91 tūkst. eurų).

Savo turtais Kochų bendraminčiai nevengia daryti įtakos JAV vidaus politikai. Vien 2015 metais tinklas išleido beveik 400 mln. JAV dolerių (366 tūkst. eurų) mėgindami sumažinti valdžios įtaką amerikiečių gyvenime.

Milžiniškos sumos yra paruoštos ir rudenį vyksiantiems JAV prezidento rinkimams. Nors Kochai dar nepaskelbė, kurį kandidatą ketina paremti, jiems įsiteikti pavyko Marco Rubio, Tedui Cruzui, Jebui Bushui, Randui Paului ir Carly Fiorinai.

Pastaruoju metu dalis donorų nusisuko nuo J.Busho, kurio kampanija išleido milijonus puldama Floridai atstovaujantį senatorių M.Rubio. Pastarasis Kochų tinklui visai patinka, nes daugeliu politinių klausimų sutinka su milijardierių klanu.

Tačiau D.Trumpas užsitraukė didžiausią turtuolių pyktį. Nors anksčiau kai kurie tinklui priklausantys donorai prisipažino mėgę magnatą dėl jo atvirumo, juos atbaidė kandidato planai didinti mokesčius ir įvesti visuotinę sveikatos apsaugą. „D.Trumpą reikia vertinti pagal jo ankstesnius pasisakymus. Nors aišku, kad jis beveik kiekvienu klausimu yra palaikęs įvairias puses, jis niekada nebuvo mūsų pusėje“, – teigė Kochų tinklo donoras, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

O kraštutinį liberalizmą išpažįstanti Kochų grupė dar labiau negali pakęsti D.Trumpo įsivaizdavimo, kad jis it koks karalius galėtų vienas pats išgelbėti Ameriką.

Kova su D.Trumpu

Tačiau pulti D.Trumpą visada yra sudėtingas uždavinys. Mat niekam ne paslaptis, kokio atsako gali sulaukti bet kuris milijardieriaus kritikas.

Tai gali patvirtinti ir televizijos „Fox News“ žurnalistė Megyn Kelly, kuri uždavusi neparankų klausimą apie moterų įžeidinėjimus mainais iš to susilaukė patyčių.

Tačiau Kochų nesantaika su D.Trumpu siekia ir ankstesnius laikus.

Antai praėjusią vasarą verslininkai nepakvietė D.Trumpo į donorų susitikimą. Jame apsilankę kiti respublikonai M.Rubio, J.Bushas, T.Cruzas ir C.Fiorina mėgino savo kalbomis sužavėti turtuolių klubą, kuris paremtų jų kampanijas.

Mainais į tai D.Trumpas išsiliejo socialiniame tinkle „Twitter“.

„Linkiu sėkmės visiems respublikonų kandidatams, kurie nuvyko į Kaliforniją maldauti pinigų iš Kochų. Marionetės?“ – retoriškai klausė milijardierius.

Gąsdina demokratus

Kochų parama, skirta respublikonams, neabejotinai gąsdina ir jų priešininkų stovyklą. Vermonto senatorius Bernie Sandersas, kuris šiuo metu aktyviai kovoja dėl partijos nominacijos su buvusia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton, negailėjo jiems kritikos.

„Jūs turite vieną balsą ir tikiuosi, kad gerai pasinaudosite tuo balsu, – susitikime su rinkėjais kalbėjo demokratas. – O broliai Kochai – antra turtingiausia JAV šeima ir kraštutiniai dešinieji – taip pat turi vieną balsą, tačiau tuo pačiu žada išleisti beveik 900 mln. JAV dolerių tam, kad išrinktume kandidatus, besipriešinančius socialinei apsaugai, „Medicare“, valstybinei paramai švietimui ir aplinkosaugos programoms“.

Tiesa, socialistu save vadinantis Vermonto senatorius tikino, kad Kochų broliai prezidento rinkimams išleis daugiau pinigų nei abi didžiausios JAV partijos.

Tačiau tokių aukštumų turtuolių parama gali ir nepasiekti, nes 2012 metais tiek respublikonų, tiek demokratų biudžetai, pridėjus visose valstijose išleistus pinigus agitacijai, perkopė 1 mlrd. JAV dolerių ribą.

Bet B.Sandersas ir toliau aršiai kritikuoja milžinišką D.Kocho ir Ch.Kocho indėlį į šiuos rinkimus.

„Kai viena šeima JAV, kuri nėra kokia nors maža trečiojo pasaulio valstybė, išleidžia daugiau pinigų nei demokratų ar respublikonai, tai nėra demokratija. Tai – oligarchija, ir turime tai pakeisti“, – rinkėjus ragino kandidatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.