V. Putino bičiulio sūnus įklimpo iki ausų – sės į JAV kalėjimą

Žinomos Rusijos Dūmos nario Valerijaus Selezniovo sūnus Romanas prisidirbo JAV. Vyras kaltinamas pavogęs milijonus kreditinių kortelių duomenų iš Amerikos verslininkų ir informaciją vėliau pardavęs juodojoje rinkoje, pranešė „The Seattle Times“.

R.Selezniovas su šeima bandė pasprukti nuo JAV teisėsaugos.<br>AFP nuotr.
R.Selezniovas su šeima bandė pasprukti nuo JAV teisėsaugos.<br>AFP nuotr.
V.Selezniovas teigė, kad JAV pagrobė jo sūnų.<br>AFP nuotr.
V.Selezniovas teigė, kad JAV pagrobė jo sūnų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2016, 2:15 PM, atnaujinta May 14, 2017, 7:11 PM

Sietlo teisme prisiekusiųjų taryba pripažino, kad R.Selezniovas yra kaltas dėl 38 iš 40 jam pateiktų kaltinimų. Tarp jų – kaltinimai kibernetiniais nusikaltimais, tapatybės vagystėmis, įsilaužimu į saugumus kompiuterius ir kiti.

Galutinis teismo sprendimas paaiškės gruodį. Vyrui gresia iki 34 metai kalėjimo. Tačiau jo advokatas Johnas Henry Browne mano, kad jo klientas gaus 8-12 metų nelaisvės, nes visi jo padaryti nusikaltimai susiję ir panašūs.

Rusijos parlamentaro, artimai bendraujančio su prezidentu Vladimiru Putinu, sūnus vogdavo kreditinių kortelių numerius į komercinius kompiuterius įdiegdamas kenksmingas programas.

Tada parduodavo gautą informaciją juodojoje rinkoje, o jo klientai tuštindavo amerikiečių verslininkų banko korteles. Skaičiuojama, kad pastariesiems padaryta žala siekia apie 170 mln. dolerių ( apie 152 mln. eurų).

Duomenų vagystes R.Selezniovas vykdė daugybę metų. O įtariamuoju duomenų vagystės byloje R.Selezniovas buvo nuo 2010-ųjų, kai JAV teisėsauga atrado sąsajas tarp įsilaužimų į operacines sistemas įvairiose JAV vietose.

2014-aisiais, kai Romanas buvo suimtas Maldyvuose, jo kompiuteryje rasta virš 1,7 mln. pavogtų kortelių duomenų.

Vėliau jo kompiuterį išnagrinėję specialistai taip pat aptiko, kad internete vyras ieškodavo informacijos, ar juo nesidomi JAV teisėsauga.

Maldyvai buvo tarpinė vyro stotelė – kartu su šeima jis bėgo į Rusiją, nes jau žinojo, kad įkliuvo amerikiečių teisėsaugai.

Rusijos valdžia priešinosi R.Selezniovo sulaikymui Maldyvuose ir tvirtino, kad tai buvo pagrobimas. Romano tėvas aiškino, kad sūnus nekaltas: jis esą net nesugebėtų įvykdyti tokio masto vagystės, nes „jo darbo kompiuteriu įgūdžiai labai vidutiniai“.

Parlamentaras taip pat buvo įsitikinęs, kad JAV taip keršija už tai, kad Rusija slepia buvusį amerikiečių žvalgybininką Edwardą Snowdeną.

Praėjusiais metais taip pat įtarta, kad tėvas kartu su sūnumi kūrė planą, kaip papirkti liudininkus. Taip pat aptarinėjo galimą sūnaus pabėgimą iš sulaikymo centro, kur jis laukė nuosprendžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.