Tyrėjų išvados jau sklaido Kremliaus melą

Tarptautinė ekspertų komanda nepaliko abejonių – 2014 metų liepos 17-ąją lėktuvą, skraidinusį 298 keleivius ir įgulos narius, numušė iš Rusijos atgabentos gynybos sistemos. Tiesa, kaltieji nebuvo įvardinti.

Tarptautinės tyrėjų iš Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos komandos išvados nustatė, iš kur buvo paleista raketa.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tarptautinės tyrėjų iš Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos komandos išvados nustatė, iš kur buvo paleista raketa.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 8:20 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:25 PM

Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos Jungtinė tyrėjų komanda, kuriai vadovauja Nyderlandai, paskelbė, jog lėktuvą „Malaysia Airlines“ numušė prorusiški separatistai, o sistema, iš kurios buvo paleista raketa, vėliau buvo slapčia grąžinta į Rusiją.

Komandai teko peržiūrėti 500 tūkst. dokumentų, atlikti šimtus interviu, perklausyti ir patikrinti tūkstančius telefono pokalbių.

Iš šių duomenų buvo paruošta daugiau kaip 6 tūkst. oficialių ataskaitų.

Atkeliavo iš Rusijos

Tyrėjai patvirtino, kad jiems pavyko nustatyti, jog MH17 numušė ant žemės buvusi priešlėktuvinė raketų paleidimo sistema „Buk“.

Vakar jie paviešino ir prorusiškų separatistų pokalbius, kuriuose tariamasi, kur reikėtų pastatyti į Donecką atgabentą „Buk“ sistemą.

„Galutinį sprendimą priims teismas, tačiau galime užtikrintai atsakyti, koks ginklas buvo panaudotas ir iš kur jis buvo paleistas“, – aiškino Nyderlandų nacionalinės prokuratūros vadovas Fredas Westerbeke.

Tyrėjų komandos išvados rodo, kad „Buk“ į Ukrainą buvo atgabenta iš 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados Rusijos mieste Kurske.

Gynybos sistema esą buvo slapčia pervežta per sieną 2014 metų liepą ir pastebėta paliekanti Donecką rytų kryptimi.

Atvežta į Snižnę liepos 17 dienos popietę, „Buk“ sistema buvo iškrauta ir nuvežta į lauką netoli Pervomaisko kaimo.

Tada ir buvo pašautas MH17, manant, kad tai yra Ukrainos karinio transporto lėktuvas. Kitos dienos paryčiais „Buk“ vėl buvo pergabenta į Rusiją.

Kaltųjų nenurodė

Kaip ir buvo tikėtasi, jungtinė tyrėjų komanda nenurodė, kas konkrečiai yra atsakingas už lėktuvo „Malaysia Airlines“ numušimą.

„Mes negalime pateikti kaltinimų Rusijai arba tos šalies gyventojams“, – paaiškino F.Westerbeke. Tiesa, čia pat jis pridūrė turintis informacijos apie 100 žmonių, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su raketos paleidimu ar „Buk“ transportavimu. Tačiau galimų įtariamųjų tapatybės nebuvo įvardintos. Pažadėta, kad tai bus padaryta vėliau.

Nieko nuostabaus, kad kiek anksčiau Nyderlandų diplomatijos ekspertas Robertas van de Roera tikino, jog nurodę kaltuosius tyrėjai gali sukelti diplomatinį konfliktą.

„Diplomatiniuose sluoksniuose sklando gandai, kad ši ataskaita aiškiai įvardys Rusijos ir prorusiškų separatistų vaidmenį. Tai gali sukelti bangų“, – teigė jis. Šį kartą bangų nekilo. Ekspertai nurodė, kad tyrimas bus vykdomas toliau. Tiesa, tiksliai nenurodė, kiek jis dar gali užtrukti.

Neatmetama ir versija, kad lėktuvas buvo numuštas netyčia. „Turime duomenų, kurie rodo, kad kai kurie asmenys buvo nustebę dėl to, kas nutiko, bet ar tai buvo klaida, ar tai buvo padaryta tyčia, kas davė nurodymą – tai dar turėsime nustatyti“, – aiškino Nyderlandų prokuroras.

Suskubo paneigti kaltinimus

Kremlius atkakliai neigia įtarimus dėl Rusijos kaltės. Pirmadienį Gynybos ministerija Maskvoje išplatino palydovų duomenis, kurie esą įrodo, kad raketa negalėjo būti paleista iš prorusiškų separatistų valdomų teritorijų.

Trečiadienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, kad kol kas niekaip nevertina pateiktos ataskaitos informacijos. Tačiau esą V.Putinas tikrai su ja susipažins ir tada pateiks savo pastabas.

Rusai anksčiau bandė įtikinti, kad lėktuvą numušė Ukraina. Dar 2014 metais Rusijos ministerija aiškino, kad „Boeing 777“ galėjo numušti Ukrainos naikintuvas. Vėliau ši teorija paslaptingai nutilo.

Tuo metu tarptautinė bendruomenė Rusijai negailėjo kritikos už tai, kad ši pateikė bent tris lėktuvo numušimo versijas bandydama įrodyti, jog niekaip neprisidėjo prie šio įvykio. Tačiau visos jos patvirtintos nebuvo. (BNS, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.