Katalonai susivienijo: kilniems tikslams skirs beveik 11 mln. eurų

Sekmadienį katalonai sau ir pasauliui įrodė, kad yra organizuota ir solidari tauta, – per vieną dieną surinko daugiau nei 10,7 mln. eurų. Juos šio Ispanijos regiono gyventojai paaukos kilniems tikslams.

Per Kalėdas katalonai dalyvauja daugybėje renginių, tačiau maratonas – kilniausias. Jame dalyvauja ir vaikai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Per Kalėdas katalonai dalyvauja daugybėje renginių, tačiau maratonas – kilniausias. Jame dalyvauja ir vaikai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Barselona

Dec 19, 2018, 4:49 PM

Kasmet prieš Kalėdas Katalonijoje vyksta tradicinis gerumo maratonas. Jau daugiau kaip 25 metus valstybinis Katalonijos televizijos kanalas TV3 renka lėšas, skirtas nepagydomų ligų moksliniams tyrimams.

Turint omenyje, kad Katalonijoje gyvena 7 mln. žmonių, šį sekmadienį surinkti pinigai – iš tiesų rekordinė suma.

Šiais metais surinktos lėšos bus skirtos vėžio moksliniams tyrimams.

Legenda tapusi tradicija

„Moksliniai tyrimai dovanoja gyvenimą“, – toks šūkis lydi didžiausią Katalonijos solidarumo šventę.

Sekmadienį net ir mažiausiose Katalonijos gyvenvietėse vyko įvairiausios maratonui skirtos akcijos – koncertai, eitynės, bėgikų lenktynės ir panašiai.

Mokyklos, sporto klubai, kaimynų asociacijos rengė muges, pardavinėjo savo gamintus produktus, o gautą pelną aukojo maratonui.

Tai katalonams ypatinga diena, kai visa tauta nori prisidėti prie mokslinės ir medicininės gerovės.

Pasak renginio organizatorių, svarbu ne tik tai, kad surenkama rekordiškai daug lėšų, bet ir tai, kad per 15 valandų trunkančią tiesioginio eterio progamą „Maratonas“ visuomenė labai daug sužino apie nepagydomas ligas, jų priežastis ir simptomus.

Jau legenda Katalonijoje tapęs maratonas daug prisideda prie sėkmingų Katalonijos mokslininkų tyrimų.

Padeda pasiekti progresą

Šeimos gydytoja Gemma Roch „Lietuvos rytui“ sakė, kad per maratoną surinktomis lėšomis Katalonijoje buvo padaryta nemažai mokslinių atradimų, smarkiai prisidėjusių prie sudėtingų ligų gydymo proceso.

„Gerumo maratonas yra svarbus dalykas katalonų sveikatos sistemai, nes televizija padeda žmonėms atkreipti dėmesį į sveikatą, gerovę, lygybę ir teisingumą. Visi savanoriški renginiai, kurie Katalonijoje vyksta maratono dieną, yra netgi svarbesni už surinktas lėšas.

Maratonui skirtos televizijos programos metu žiūrovas gauna labai daug informacijos apie ligą.

Tai, kad pacientas daug žino apie ligą ir yra gerai informuotas, daug prisideda prie medicininės pažangos“, – sako G.Roch.

Kadangi šiemet Gerumo maratonas buvo skirtas vėžiui, su kuriuo visi esame vienaip ar kitaip susidūrę, programa iš arti palietė ir sujaudino daugybę žiūrovų.

„Aš tai išgyvenu“ – plakatą su tokiu užrašu rankose laikantys įvairūs Katalonijos visuomenės veikėjai pasirodė sekmadienį per Katalonijos televiziją.

Ant kitos jo pusės šie veikėjai užsirašė, kiek ir kokių žmonių iš jų artimos aplinkos serga vėžiu.

„Mama, brolis ir du dėdės“, „Draugė ir tėtis“ – tokie skaudūs asmeniški užrašai tik dar sykį paliudijo, kad vėžys yra visai čia pat ir kad tai yra itin opi šių dienų rykštė.

Sukrėtė renginio reklama

Smarkiai publiką taip pat paveikė ir reklaminis klipas, parodytas „Maratono“ laidoje.

Akiniuotas tipas su kuprine ant pečių įlipa į žmonių pilną liftą. Jis beda pirštu į kas antrą vyrą sakydamas: „Tu susirgsi vėžiu.“

Moterims pasiseka labiau – lemties pirštą nepažįstamasis beda tik į kas trečią.

Statistika iš tiesų šiurpina: medikai tvirtina, kad netolimoje ateityje kas antras vyras ir kas trečia moteris susirgs vėžiu.

„Mes privalome tai pakeisti. Turime kovoti, kol vėžys taps ne mirtina, o lėtine liga“, – kalbėjo vienas reklaminio klipo lifto keleivių.

Toks ir buvo vienas pagrindinių gerumo maratono šūkių: „Nugalėkime vėžį pasitelkę mokslą.“

Daugiau kaip prieš 25 metus atsiradusi TV3 kanalo programa dabar yra viena prestižiškiausių ir daugiausia lėšų surenkančių televizijos programų Europoje.

„Skambink, „Maratonas“ daug ką pasako apie tave“, – toks šūkis skatina vieną gruodžio sekmadienį skambinti į studiją ir aukoti lėšas medicinos pažangai.

Prie telefonų visą dieną budi daugiau nei 3 tūkst. savanorių, tarp jų – daugybė politikų, teatro, televizijos ir kino žvaigždžių.

Sekmadienio vakarą į telefono skambučius „Maratonui“ atsakinėjo ir Katalonijos prezidentas Quimas Torra.

Regiono vienybės simbolis

Ši diena daugybei katalonų yra simbolinė – tai tarsi ypatinga akimirka, kai visi susivienija ir sutelkia jėgas vienam kilniam tikslui.

Į gerumo maratono karštligę įtraukiami ir vaikai – beveik visose Katalonijos mokyklose rengiamos tam skirtos akcijos.

Vaikai piešia, kepa sausainius ar spaudžia alyvuogių aliejų, o vėliau visus gaminius pardavinėja ir lėšas skiria moksliniams tyrimams.

Katalonijoje dailės mokytoja dirbanti ir lietuvių bendruomenės mokyklėlei vadovaujanti Solveiga Stankevičiūtė „Lietuvos rytui“ sakė, kad ir ji su savo mokiniais dalyvavo gerumo maratono akcijoje.

„Mes piešėme plakatą maratono plakatų konkursui. Iš pradžių man atrodė, kad vaikams gali būti neįdomu, kad juos gali atbaidyti liūdni pasakojimai apie ligas. Bet jie labai entuziastingai įsitraukė į plakatų konkursą.

Mes pilkame fone nupiešėme langą, pro kurį skverbiasi saulės spindulys – viltis išgyti. Katalonijos televizija iš tiesų puikiai sugeba į šią akciją įtraukti visą visuomenę“, – sakė S.Stankevičiūtė.

Sekmadieninėje „Maratono“ programoje televizijos studijoje viešėjo daug vėžiu sergančių pacientų, kurių sukrečiantys pasakojimai ilgam palies televizijos žiūrovus. Ypač tuomet, kai apie savo ligą pasakoja vaikai.

„Man gaila, kad dabar negaliu žaisti ledo ritulio ir kad kartais negaliu net palydėti savo komandos draugų į varžybas, kai mano imunitetas būna itin nusilpęs“, – tiesioginiame eteryje pasakojo piktybinio kaulų naviko kamuojamas dešimtmetis Bielis Sabate.

Pacientus į studiją lydėjo juos gydantys medikai, jie žiūrovams pasakojo apie savo pacientų vėžio pobūdį, gydymą ir perspektyvas.

Sunki psichologinė užduotis teko programos vedėjams – jie jautriai kalbėjosi su pacientais apie sunkią jų ligą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.