Po skyrybų – naujas gyvenimas: milijardinės aukos ir nauja meilė

MacKenzie Scott džiaugiasi nauju gyvenimu ir rūpinasi, kad jis būtų kuo geresnis kitiems. Antrąkart ištekėjusi viena turtingiausių pasaulio moterų pasirašė įsipareigojimą pusę turto atiduoti labdarai.

„Vedžiau vieną dosniausių ir geraširdiškiausių žmonių. Įsipareigojome perduoti didžiulį finansinį turtą, kad galėtume tarnauti kitiems“, – sakė D.Jewettas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
„Vedžiau vieną dosniausių ir geraširdiškiausių žmonių. Įsipareigojome perduoti didžiulį finansinį turtą, kad galėtume tarnauti kitiems“, – sakė D.Jewettas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
„Vedžiau vieną dosniausių ir geraširdiškiausių žmonių. Įsipareigojome perduoti didžiulį finansinį turtą, kad galėtume tarnauti kitiems“, – sakė D.Jewettas.<br>„Giving Pledge“ nuotr.
„Vedžiau vieną dosniausių ir geraširdiškiausių žmonių. Įsipareigojome perduoti didžiulį finansinį turtą, kad galėtume tarnauti kitiems“, – sakė D.Jewettas.<br>„Giving Pledge“ nuotr.
Po skyrybų su J.Bezosu 2019-ųjų balandį M.Scott gavo 4 proc. „Amazon“ akcijų, vertų 32 mlrd. eurų. Vien pernai ji labdarai skyrė 5 mlrd. eurų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Po skyrybų su J.Bezosu 2019-ųjų balandį M.Scott gavo 4 proc. „Amazon“ akcijų, vertų 32 mlrd. eurų. Vien pernai ji labdarai skyrė 5 mlrd. eurų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 19, 2021, 1:22 PM

Net 25 metus M.Scott pirmiausia buvo moteris šalia Jeffo Bezoso – interneto milžino „Amazon“ įkūrėjo.

Ji nesitraukė nuo savo vyro, kai bendrovė – būsimoji skaitmeninė milžinė – pradėjo savo veiklą viename Siatlo garažų, buvo viena pirmųjų „Amazon“ darbuotojų, rūpinosi buhalterija.

M.Scott laikėsi nuošaliai, vengė viešumos. Net 2019-ųjų pradžioje įsiplieskus skandalui dėl J.Bezoso meilės romano su laidų vedėja Lauren Sanchez ir brangiausių pasaulio skyrybų ji liko nematoma ir santūri.

O šįmet keturių vaikų motina, kurios turtas siekia 47 mlrd. eurų, nėrė į naują meilę – ištekėjo už gamtos mokslų mokytojo Dano Jewetto.

Dabar 51 metų M.Scott ne tik išlindo iš J.Bezoso šešėlio.

Aukoja milijardus

Per pandeminius 2020-uosius M.Scott pakeitė Amerikos labdaros taisykles: išdalijo net 5 milijardus eurų šimtams dažniausiai mažesnių, už lyčių lygybę kovojančių ne pelno organizacijų, švietimo įstaigoms, daugiausia skirtoms juodaodžiams studentams, maisto bankams arba COVID-19 pagalbos projektams.

Žengusi šį žingsnį buvusi J.Bezoso sutuoktinė staiga tapo vienu svarbiausių asmenų pasaulio labdaros rinkoje.

Jos komanda išsiuntinėjo šimtus elektroninių laiškų paramos gavėjams, kad praneštų apie dovanas. Vienai LGBTQ organizacijų Siatle atiteko 2,5 mln. eurų, Portlando mažumų bendrovės finansų institutui – 8,5 mln., Teksaso valstijos Preri Vju universitetui – 42,5 mln. eurų. Tai – paramos gavėjai, kurie paprastai nepatenka į didžiųjų aukotojų akiratį.

Didelės, milijardus valdančios labdaros organizacijos dažniausiai įsikūrusios prabangiose būstinėse ir turi šimtus darbuotojų, kaip antai „The Bill and Melinda Gates Foundation“ ar „Bloomberg Philanthropies“, įsteigtas buvusio Niujorko mero Mike’o Bloombergo.

M.Scott iniciatyva iki šiol neturi nei pavadinimo, nei adreso ir net tinklapio. Tik konsultantų komandą, kuri atrenka pagalbos gavėjus. Apie akciją nepranešta nei įvaizdį pristatančiu filmu, nei daugybe interviu, nebuvo ir iškilmingai perkerpamo kaspino – nieko tokio, kas atkreiptų dėmesį, tik asmeninis M.Scott įrašas socialiniame tinkle.

Tėvui teko bankrutuoti

MacKenzie Scott Tuttle – tokia jos mergautinė pavardė, o savo antrąjį vardą ji vėliau pavertė pavarde – su jaunesniu ir vyresniu broliais augo pasiturinčioje šeimoje San Fransisko turtingųjų priemiestyje, tačiau šeimos finansinis saugumas nebuvo ilgaamžis.

Būsimosios romanų autorės gyvenime pastovi buvo tiktai aistra knygoms.

„Rašymas tikrai visuomet buvo tai, ką norėjau daryti“, – sakė ji pristatydama 2005-aisiais pasirodžiusį debiutinį romaną „The Testing of Luther Albright“ („Liuterio Olbraito išbandymas“).

O pirmąją savo knygą būsimoji milijardierė parašė būdama šešerių – „The Book Worm“ („Knygų kirminas“). Šis kūrinys, vaiko ranka surašytas ant nesusegtų 142 lapų, dingo, kai buvo apsemtas tėvų namo rūsys.

MacKenzie tėvas 8-ajame dešimtmetyje vadovavo investicinei bendrovei, o motina buvo aktyvi labdaros organizacijos narė. Taip jų dukra anksti išsiugdė savybę daryti gerus darbus.

Kai M.Scott mokėsi koledže, šeima susidūrė su finansiniais sunkumais.

Pinigines problemas atskleidžia teismo dokumentai: JAV vertybinių popierių biržos komisija 9-ajame dešimtmetyje pradėjo tyrimą dėl pažeidimų Jasono Bakerio Tuttle’o bendrovėje.

Tėvui teko pranešti apie įmonės ir asmeninį bankrotą.

Kai jis vėliau norėjo įkurti naują, taip pat investicinę bendrovę, teisėjas nedavė leidimo. Tėvai persikėlė gyventi į Floridą.

Tuo metu jų duktė jau buvo priimta į elitinį Prinstono universitetą.

Už studijas M.Scott galėjo susimokėti tik didelėmis pastangomis: vėliau viename interviu sakė, jog jai teko dirbti daug darbų.

Lemtinga pažintis

Baigusi universitetą M.Scott persikėlė gyventi į Niujorką.

Čia taip pat prireikė didelių pastangų, kaip ji sakė, išsilaikyti paviršiuje. Įsidarbinusi tarptautinėje investicijų valdymo įmonėje „D.E.Shaw and Co“ Volstrite M.Scott susipažino su J.Bezosu ir įsimylėjo jo garsų juoką, vėliau tapusį milijardieriaus įvaizdžio dalimi.

Praėjus trims mėnesiams po pažinties 23-ejų M.Scott tapo septyneriais metais vyresnio J.Bezoso žmona.

1994-aisiais jie atsisakė savo darbų Niujorke, nes Jeffas turėjo idėją atidaryti internetinę knygų parduotuvę Siatle.

Sutuoktiniai automobiliu važinėjo po šalį. Ji vairavo, o jis sėdėjo šalia ir kūrė verslo planą.

J.Bezosas savo imperijos pagrindą pastatė iš knygų, nes jų prekyba internetu sekėsi gerai.

Tuo metu jo žmonai, 2013 m. išleidusiai savo antrąjį romaną „Traps“ („Spąstai“), literatūra buvo aistra ir būties tikslas.

Ironiška, kad turtus M.Scott sukrovė verslo modelis, kuris knygas padarė masine interneto preke, taip sunaikindamas daugybę tradicinių knygynų.

Jos romanai buvo nelabai sėkmingi komerciniu požiūriu, nors debiutinė knyga sulaukė palankių kritikų atsiliepimų.

Pažadas – ilgalaikis

Po skyrybų su J.Bezosu 2019-ųjų balandį M.Scott gavo 4 proc. „Amazon“ akcijų, tuo metu vertų 32 mlrd. eurų. Moteris greitai pradėjo vėl leisti pinigus.

M.Scott pasirašė „Giving Pledge“ („Labdaros pasižadėjimą“) – bendrą kai kurių superturtuolių memorandumą. Tai pasižadėjimas dar gyviems esant išdalyti mažiausiai pusę savo turto. Į šį klubą jos buvęs vyras niekuomet neįstojo.

Daugelis turtingųjų dovanoja savo pinigus žymiems elitiniams universitetams, kuriuose jie studijavo, kad ten atsirastų biblioteka, virš kurios įėjimo būtų jų pavardė, arba žymių ligoninių priestatams, kurie vėliau pavadinami jų vardais, statyti.

M.Scott pasirinko kitą kelią – aukoja nežinomoms mažoms organizacijoms, kurios, jos nuomone, dėl menkos finansinės paramos ir nuolatinės būtinybės rinkti aukas atitraukiamos nuo tiesioginio savo darbo.

MacKenzie žino, iš kur atsiranda jos turtas, ir pažadėjo didesnę jo dalį grąžinti visuomenei, kuri padėjo jį sukurti. Moteris šią misiją tęs tol, kol seifas bus tuščias. Turint galvoje įspūdingo dydžio jo turinį, tai gali užtrukti.

Dabar M.Scott turi ir artimą sielą.

„Dėl laimingo sutapimo vedžiau vieną dosniausių ir geraširdiškiausių žmonių.

Kartu su ja įsipareigoju perduoti didžiulį finansinį turtą, kad galėčiau tarnauti kitiems“, – sakė M.Scott vyras D.Jewettas.

Po skyrybų J.Bezosas tapo dosnesnis

Atrodo, kad M.Scott dosnumas privertė susimąstyti ir buvusį jos vyrą. 57 metų J.Bezosas, kurio turtas vertinamas 150 mlrd. eurų, pranešė, kad vasarą „Amazon“ generalinio direktoriaus pareigas perleis savo įpėdiniui Andy Jassy.

Sprendimą bendrovės įkūrėjas paaiškino tuo, kad norėtų daugiau laiko skirti kitiems planams, pavyzdžiui, privačiam skrydžiui į kosmosą, naujai savo verslo grupei „Blue Origin“, aplinkosaugos fondui „Bezos Earth Fund“ ir paramos organizacijai „Day 1 Fund“, kuri teikia pagalbą benamiams ir švietimo įstaigoms.

J.Bezoso valdomos „Amazon“ vertė pandemijos metu, kai milijonai žmonių prarado darbą ir ekonomika smuko, išaugo apie 70 proc. – iki 1,4 trilijono eurų. Toks rezultatas pasiektas nepaisant visų skandalų ir kaltinimų „Amazon“ konkurencijos teisių pažeidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.