Kalėjime nusižudžiusio milijonieriaus gyvenimą lydėjo paslaptys, įtarimai ir sąmokslo teorijos

Antivirusinės įrangos bendrovės „McAfee“ įkūrėjas Johnas McAfee rastas nusižudęs Barselonos kalėjimo kameroje – netrukus po to, kai Ispanijos teismas patvirtino jo ekstradiciją į JAV dėl mokesčių vengimo.

J.McAfee slapstėsi nuo JAV teisėsaugos, kaltinusios jį mokesčių vengimu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.McAfee slapstėsi nuo JAV teisėsaugos, kaltinusios jį mokesčių vengimu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-27 17:13

Gydytojai nesėkmingai bandė atgaivinti 75-erių J.McAfee, kuris turėjo Didžiosios Britanijos ir JAV pilietybę.

Vyrui grėsė laisvės atėmimas iki 30 metų.

J.McAfee buvo ryški ir prieštaringai vertinama asmenybė informacinių technologijų (IT) pasaulyje.

Verslininkas labiausiai pagarsėjo tuo, kad jo įmonė pirmoji pasaulyje sukūrė antivirusinę programinę įrangą komerciniam naudojimui.

„McAfee VirusScan“ sėkmė paskatino kitų įmonių augimą šioje srityje, kurios bendra vertė šiandien yra šimtai milijardų dolerių. 2010 m. J.McAfee savo įkurtą bendrovę už 6,4 mlrd. eurų pardavė korporacijai „Intel“.

Kodėl pateko už grotų?

Pernai spalį J.McAfee buvo sulaikytas Barselonos oro uoste, kai ketino išskristi į Stambulą.

Buvo paskelbta tarptautinė verslininko paieška dėl mokesčių vengimo ir finansinių deklaracijų nepateikimo.

Tvirtinta, kad jis ketverius metus išvengė mokesčių, nors uždirbo milijonus teikdamas konsultavimo paslaugas, skaitydamas paskaitas, vykdydamas kriptovaliutos sandorius ir pardavęs teises į savo gyvenimo istoriją.

JAV teisingumo departamentas teigė, kad J.McAfee gaunamos pajamos buvo pervestos į bankų arba kriptovaliutų sąskaitas, registruotas fiktyviais vardais.

Jis taip pat kaltintas savo aktyvus, įskaitant jachtą ir nekilnojamojo turto objektus, užrašęs irgi kitų asmenų vardu.

J.McAfee tai neigė ir sakė, kad yra persekiojamas dėl politinių arba ideologinių priežasčių: esą prieš jį vykdomas sąmokslas.

Painūs gyvenimo vingiai

2012 m. verslininkas buvo areštuotas Belizo ir Meksikos pasienyje, įtariant prisidėjus prie savo kaimyno Gregory Fallo mirties. Jis nušautas Karibų jūros saloje, kur tada gyveno ir J.McAfee.

Prieš tai Belizo policija jau buvo sulaikiusi J.McAfee įtarusi neteisėtu ginklų ir narkotikų laikymu, bet vėliau šie kaltinimai buvo panaikinti ir verslininkas paleistas.

Pats J.McAfee visada neigė įtarimus dėl kaimyno mirties, Belizo valdžios institucijas kaltino įkalčių klastojimu. Savo ruožtu Belizo premjeras Deanas Barrow kalbėjo, kad J.McAfee nėra įtariamasis nė vienoje baudžiamojoje byloje.

„Nenoriu būti nemalonus šiam ponui, bet manau, kad jį kamuoja kraštutinė paranojos forma ar net beprotybė“, – sakė D.Barrow.

Vėliau J.McAfee bandė gauti politinį prieglobstį Gvatemaloje, tačiau buvo areštuotas už neteisėtą sienos kirtimą ir deportuotas į JAV.

Slapstėsi ir Lietuvoje

Anglijoje gimęs J.McAfee išgarsėjo 1980-aisiais, kai įkūrė savo įmonę ir išleido pirmąją antivirusinę programinę įrangą „McAfee VirusScan“.

J.McAfee buvo šios srities verslo pradininkas, tačiau kartą prisipažino, kad pats niekada nesinaudoja savo IT produktais ir jam apskritai nereikia antivirusinės įrangos.

„Aš saugausi nuolat keisdamas savo IP adresą ir nesilankydamas svetainėse, kuriose galiu pasičiupti virusą, – 2013-aisiais kalbėjo verslininkas. – Pavyzdžiui, neužsuku į pornografijos svetaines.“

Per savo gyvenimą jis du kartus bandė tapti JAV menkai populiarios Libertalų partijos kandidatu į šalies prezidentus.

Socialiniame tinkle „Twitter“ J.McAfee užpernai prisipažino, kad jau aštuonerius metus neatsiskaito dėl mokesčių, nes „jie yra neteisėti“.

Tais pačiais metais apkaltinus kontrabanda jis buvo trumpam sulaikytas Dominikos Respublikoje.

2019 metais J.McAfee drauge su žmona nuo JAV teisėsaugos trumpai slapstėsi ir Lietuvoje: tuomet amerikietis socialiniame tinkle pasidalijo nuotrauka iš vieno Vilniaus viešbučio. 

Milijardierius nusižudė kalėjimo kameroje

2019 m. rugpjūtį JAV kalėjime nesulaukęs nuosprendžio nusižudė 66-erių milijardierius Jeffrey Epsteinas. Jam buvo pareikšti kaltinimai nepilnamečių seksualiniu išnaudojimu ir prekyba žmonėmis.

J.Epsteinas buvo garsus finansininkas, bendravo su žymiausiomis pramogų pasaulio, politikos, verslo figūromis, tarp jo draugų minėti JAV prezidentai Donaldas Trumpas ir Billas Clintonas.

Pareigūnai per kratą J.Epsteino namuose aptiko tūkstančius nuogų ir pusnuogių moterų bei mergaičių nuotraukų, jam grėsė 45 metai laisvės atėmimo.

J.Epsteinas, kuris tvirtino esantis nekaltas, rastas nusižudęs savo kameroje Niujorko Metropoliteno pataisos centre. Ši kalinimo įstaiga laikoma viena labiausiai kontroliuojamų JAV, bet užkirsti kelio J.Epsteino savižudybei nesugebėta net po to, kai 2019 m. liepą suimtas finansininkas netrukus pamėgino persirėžti sau gerklę.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.