Karas atvėrė italams akis: rusų turtuoliams maunamas apynasris Nusitaikė ir V. Putino jachtą

Daugybę prabangios nuosavybės Italijoje sukaupę ir į ES sankcijų sąrašą įtraukti Kremliui artimi rusų oligarchai sulaukė atpildo valandos. Rusijai pradėjus karą Ukrainoje finansų inspektorių taikiklyje atsidūrė šimtus milijonų eurų kainuojančios jų jachtos ir vilos.

Italijoje prišvartuota 140 m ilgio 6 aukštų jachta „Šecherazada“, manoma, priklauso Rusijos prezidentui V.Putinui. Skaičiuojama, kad laivo vertė siekia 650 mln. eurų, jame yra dvi sraigtasparnių nusileidimo aikštelės, SPA, treniruočių salė, baseinas, grožio salonas ir kitos neeilinio savininko buvimą liudijančios detalės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Italijoje prišvartuota 140 m ilgio 6 aukštų jachta „Šecherazada“, manoma, priklauso Rusijos prezidentui V.Putinui. Skaičiuojama, kad laivo vertė siekia 650 mln. eurų, jame yra dvi sraigtasparnių nusileidimo aikštelės, SPA, treniruočių salė, baseinas, grožio salonas ir kitos neeilinio savininko buvimą liudijančios detalės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Italija įšaldė dvi prabangias V.Solovjovo vilas prie žvaigždžių pamėgto Komo ežero, kurių vertė – apie 8 mln. eurų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Italija įšaldė dvi prabangias V.Solovjovo vilas prie žvaigždžių pamėgto Komo ežero, kurių vertė – apie 8 mln. eurų.<br>„123rf.com“ nuotr.
V.Solovjovas.<br>Stopkadras.
V.Solovjovas.<br>Stopkadras.
Areštuota daugiau kaip pusės milijardo eurų vertės „Sy A“, priklausanti oligarchui A.Melničenkai, yra didžiausia burinė jachta pasaulyje.
Areštuota daugiau kaip pusės milijardo eurų vertės „Sy A“, priklausanti oligarchui A.Melničenkai, yra didžiausia burinė jachta pasaulyje.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Italija

Mar 27, 2022, 2:17 PM

Atvirą rusų turtų medžioklę pradėję italai skaičiuoja jau areštavę beveik milijardo eurų vertės oligarchų nuosavybės. Teigiama, jog tai toli gražu dar ne pabaiga.

Sąrašas turėtų būti ilgas, o darbas kruopštus, nes daugelis rusų magnatų savo turtus yra paslėpę po lengvatinių mokesčių zonų kompanijomis, trukdančiomis nustatyti tikruosius savininkus.

Viena tokių niekam oficialiai nepriklausančių paslaptingų megajachtų šiuo metu stovi Toskanos pajūryje, o jos savininkas, manoma, gali būti pats Vladimiras Putinas.

Laivuose – pareigūnai

Įspūdinga 143 m ilgio ir 25 m pločio daugiau kaip pusės milijardo eurų vertės „Sy A“, priklausanti oligarchui Andrejui Melničenkai, yra ne tik didžiausia burinė jachta pasaulyje.

Šis laivas – tarsi simbolis to, kaip Italija nutarė vykdyti Kremliui artimiems oligarchams įvestas sankcijas. Jokių nuolaidų, griežtai pagal ES nubrėžtas linijas, kruopščiai ieškant prabangaus turto savininkų, nors juos surasti kartais ypač sudėtinga.

Vienas brangiausių kada nors pastatytų laivų „Sy A“, anot Italijos žiniasklaidos, plaukiojo su Bermudų salų vėliava.

Bet Italijos pareigūnams pavyko nustatyti, kad už jos slepiasi anglių ir trąšų karaliumi vadinamas A.Melničenka. Šiam verslininkui priklauso ir Kėdainių „Lifosa“.

Šiauriniame Italijos Triesto uoste jachta laukė remonto, kai į ją įžengė pareigūnai ir finansų inspektoriai. 530 mln. eurų vertės burlaivis be skrupulų buvo užantspauduotas ir įšaldytas – milijardieriui jo savininkui pasiplaukiojimus „Sy A“ teks pamiršti. Jeigu ne visam laikui, bent tol, kol bus nuspręsta, ką su areštuotu turtu daryti.

Toks pat likimas ištiko ir šiek tiek kuklesnę 65 m ilgio, 65 mln. eurų vertės gražuolę „Lady M“, stovėjusią Imperijos uoste Ligūrijos regione.

Jos savininkas – plieno magnatas, „Severstal“ prezidentas Aleksejus Mordašovas, laikomas vienu turtingiausių ir įtakingiausių rusų, patekusių į juodąjį ES sąrašą dėl artimų ryšių su Kremliumi. Jis buvo tas, kuriam sankcijos Italijoje smogė pirmiausia.

„Keturi finansų policijos automobiliai pakrantėje, šalimais – patrulinis kateris. Visa tai tam, kad būtų išvengta bet kokio bandymo bėgti. Arešto nuojauta jau sklandė ore. Surinkus visus dokumentus prasidėjo žaibiška operacija. Į laivo denį užlipo ir magnaui atstovaujantys advokatai“, – taip specialią operaciją aprašė Italijos dienraštis „La Repubblica“.

Italijos pakrantėse liūdnai plūduriuos ir dar viena įšaldyta superjachta „Lena“, priklausanti vienam artimiausių V.Putino rato žmonių laikomam naftos magnatui Genadijui Timčenkai.

Gyveno ištaigingose vilose

Finansinius nusikaltimus tiriančios „Guardia di Finanza“ akiratyje pastarosiomis savaitėmis atsidūrė ne tik jachtos, bet ir ilgas sąrašas vilų bei dvarų.

Inspektoriams ėmus ieškoti artimiausių Kremliaus režimo rėmėjų nuosavybės Italijoje pradėjo ryškėti tikrasis rusų oligarchų turtų geografinis žemėlapis.

Komo ežero apylinkės šalies šiaurėje, Toskanos pajūris ar žydra skaidria jūra garsėjanti Sardinija – prabanga daug metų nevaržomai mėgavęsi magnatai ypač mėgo įspūdingas Italijos pakrantes.

Pareigūnai jau uždėjo arešto antspaudus ant metalų ir naudingųjų iškasenų magnato Ališero Usmanovo 17 mln. eurų vertės vilos Sardinijoje. Šiame būste oligarchas atostogavo dar praėjusių metų rugpjūtį – žiniasklaidos teigimu, atvykęs čia tiesiai po atostogų su V.Putinu prie Juodosios jūros.

Sardiniją mėgo ir jau minėtas jachtos netekęs A.Mordašovas. 105 mln. eurų vertės jo vila, esanti Kosta Smeraldos pakrantėje, buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi kaimynystėje, irgi sulaukė finansų inspektorių vizito.

Areštuota ir XVII a. istorinė „Villa Lazzareschi“ Toskanos mieste Lukoje, kurios savininkas – V.Putino bičiulis milijardierius Olegas Savčenka.

Pasipylė oligarchų skundai

Kartų sankcijų skonį pajutę rusų magnatai neslėpė pykčio. Jį viešai išliejo Italijos pareigūnų taikiklyje atsidūręs V.Putino palaikytojas, garsiausias Kremliaus propagandinių laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas.

Italija įšaldė dvi prabangias V.Solovjovo vilas prie žvaigždžių pamėgto Komo ežero, kurių vertė siekia apie 8 mln. eurų.

Dabar prie šių namų draudžiama prieiti, o V.Solovjovui lieka tik teisintis, kad nekilnojamąjį turtą Italijoje jis įsigijo brangiai, sumokėdamas didžiulius mokesčius.

„Aš padariau viską, parodžiau savo pajamas.

Staiga kažkas nusprendžia, kad aš, žurnalistas, esu sankcijų sąraše. Ir iš karto nusitaiko į mano turtą“, – piktinosi Kremliaus propagandininkas.

Viena V.Solovjovo vila stovi rusų elito pamėgtame Menadžo miestelyje. Jo meras Michele Spaggiari pasakojo, kad žinomas rusas čia mėgdavo lankytis, tačiau, skirtingai nei kitos Vakarų pasaulio garsenybės, niekada netapo savas, daugelis vietinių jo net nepažinojo.

„Tikrai žinome, kad jis čia buvo praėjusią vasarą. Dažnai lankydavosi klubuose ir restoranuose, bet mums jis buvo vienas iš daugelio rusų turistų.

Kai kurie net nebuvo girdėję, kad jis yra svarbus Rusijos televizijos laidų vedėjas, ir niekas nežinojo tikrųjų jo santykių su V.Putinu“, – sakė Menadžo meras.

Vertė – beveik milijardas

Kad Italijos areštuoto Kremliui artimų rusų magnatų turto bendra vertė jau viršija 800 mln. eurų, šalies premjeras Mario Draghi pranešė antradienį Deputatų Rūmuose nuotoliniu būdu kalbėjusiam Volodymyrui Zelenskiui.

Ministras pirmininkas tikino, jog Italija daro viską, kad juos prispaustų. Viešėdamas Briuselyje M.Draghi paragino ir kitas Europos šalis ryžtingai taikyti oligarchams įvestas sankcijas.

„Pastarosiomis dienomis Italijos ekonomikos ministerijos Finansinio saugumo komitetas patvirtino svarbias turto įšaldymo priemones prieš Rusijos oligarchus, kurios buvo nedelsiant įvykdytos ir bus vykdomos toliau. Norėčiau, kad panašių priemonių imtųsi ir kitos šalys.

Noriu padėkoti ekonomikos ministrui, Italijos bankui ir „Guardia di Finanza“ už jų puikų darbą. Visi turime veikti kuo greičiau“, – sakė M.Draghi.

Būtent M.Draghi iniciatyva Italijoje buvo sudarytas vietinių rusų oligarchų, kurių investicijos į nekilnojamąjį turtą siekia daugiau kaip 10 mln. eurų, sąrašas. Jame atsidūrė daugiau kaip 500 Rusijos piliečių.

„Jie naudojasi Italija savo atostogoms, tačiau jūs negalite būti tie, kurie šiltai sutinka šiuos žmones. Privalome juos užblokuoti, įšaldyti nekilnojamąjį turtą, sąskaitas, jachtas visų tų Rusijoje esančių asmenų, kurie turi sprendimų priėmimo galią. Remkite embargą Rusijos laivams. Jūsų stiprybė privalo sustabdyti vieną žmogų tam, kad milijonai galėtų likti gyvi“, – Italijos deputatų ir senatorių prašė V.Zelenskis.

Kas laukia areštuoto magnatų turto, kol kas nenuspręsta. Pagal dabartinę tvarką, vadinamasis įšaldymas trunka 6 mėnesius ir gali būti atnaujintas. Nuo arešto momento turto savininkai negali niekaip juo naudotis patys, taip pat negali parduoti, išnuomoti ar dovanoti.

Šeimininkauja visur

Kokią Italijos dalį sugebėjo susišluoti rusų oligarchai, žiniasklaida pastarosiomis savaitėmis atidžiai skaičiuoja.

Ilgai viešumos išvengę prabangaus turto savininkai kasdien linksniuojami žurnalų ir laikraščių puslapiuose. Tikruosius jų portretus daugelis pamatė tik dabar. Apgaulingas turtingų geradarių kurtas įvaizdis prasidėjus karui sugriuvo lyg kortų namelis.

„Vilos, vynuogynai, viešbučiai, paplūdimiai, kurortai, didelių įmonių akcijų paketai. Nemenka dalis Italijos prabangos ekonomikos laikosi ant didžiųjų rusų oligarchų pinigų. Jie Italiją ne tik mėgsta, bet čia ir investuoja, leidžia savo pinigus, – rašo italų savaitraštis „Panorama“. – Tačiau žodis „oligarchas“ jiems nepatinka. Jie norėtų būti vadinami magnatais arba, kaip save apibūdina A.Usmanovas, filantropais. Jis netgi gavo Italijos Respublikos ordiną už nuopelnus mūsų šalies kultūrai, menui ir plėtrai.“

Kremlių remiantiems oligarchams įvestos sankcijos italams ne tik atvėrė akis – panašu, kad jos padės apsivalyti nuo neaiškių sandorių ir investicijų.

Pasirodo, rusų magnatai čia buvo taip tvirtai įkėlę kojas, kad kai kuriuos jų Italijos žiniasklaida jau spėjo pakrikštyti Florencijos ar kitų miestų carais.

Atvykėliai sugebėjo supirkti ne tik vilas, bet ir centrinius miestų objektus – nuo kavinių iki istorinių rūmų.

„Igoris Bidilo – milijardierius, kuris turi Sienos (miestas Toskanos regione) caro pravardę. Jam priklauso žinomiausi barai ir restoranai, esantys šalia garsiosios Palio aikštės, istoriniai pastatai ir garsiosios saldumynų įmonės, tokios kaip „Nannini“ grupė. Dar apie dešimtį nekilnojamojo turto objektų jis nusipirko Romoje, Milane, Arece ir Florencijoje, kur kontroliuoja istorinį barą „Giubbe Rosse“, „Scudieri“ ir žymiųjų Pitti rūmų kavinę“, – rašo rusų oligarchų turtus Italijoje analizavęs savaitraštis „L’Espresso“.

Sunku rasti siūlo galą

Nors nemažai rusų turto Italijos žiniasklaidai ir pareigūnams pavyko atsekti, manoma, kad jo gali būti kur kas daugiau.

Išsiaiškinti tikruosius vilų ir jachtų savininkus – nelengvas darbas, jie gudriai slepiasi po įvairiomis lengvatinių mokesčių zonų bendrovėmis. Taip ne tik išvengiama mokesčių, bet ir garantuojamas anonimiškumas. Už panašių neskaidrių užuolaidų savo turtą, anot Italijos pareigūnų, mėgsta slėpti ir mafijos bosai.

„Rusų oligarchams Italija – tikras lobis. Jie turi prabangius namus, žemės ūkio valdas, kontroliuoja viešbučius, barus, restoranus, įvairias įmones nuo Sardinijos iki Toskanos, nuo Gardos ežero iki Romos. Jie tarp mūsų daugybę metų, o oficialiai neturi beveik nieko. Jų vardai neatsispindi kadastro registruose.

Jie slepiasi už legalių užsienio įmonių sienų, vadinamųjų lengvatinio apmokestinimo įmonių, siūlančių kelis vertingus privalumus. Yra įsikūrę mokesčių rojuose, kur mokesčiai neegzistuoja, ir padeda tikriesiems šeimininkams išlikti anonimiškiems. Tai priedanga, dėl kurios daug sunkiau taikyti po karinio įsiveržimo į Ukrainą paskelbtas Vakarų sankcijas“, – pabrėžia „L’Espresso“.

Eilėje – V.Putino jachta?

Italijos pareigūnai žada, kad artimiausiu metu bus įšaldyta dar daugiau oligarchų turto.

Informacija atnaujinama nuolat, o Ekonomikos ministerijos Finansinio saugumo komitetas dažnai rengia posėdžius, kad ją patikrintų ir palygintų su žvalgybos duomenimis.

Spėjama, jog artimiausia sankcijų auka gali tapti paslaptingoji jachta „Šecherazada“ („Scheherazade“). 140 m ilgio 6 aukštų itin prašmatnus laivas nuo rudens stovi prišvartuotas Toskanos Marina di Kararos uoste, kur atliekama jo techninė priežiūra.

Skaičiuojama, kad šios jachtos vertė siekia 650 mln. eurų, joje yra dvi sraigtasparnių nusileidimo aikštelės, SPA, treniruočių salė, baseinas, grožio salonas ir kitos neeilinio savininko buvimą liudijančios detalės.

Oficialaus šeimininko viena prabangiausių pasaulio jachtų neturi, nors vietiniai ją seniai vadina tiesiog V.Putino jachta. Laivas plaukioja su Kaimanų Salų vėliava, o dokumentuose figūruoja Maršalo Salose registruota lengvatinių mokesčių kompanija.

Bet abejonių, kas slypi už šios mįslių apgaubtos „Šecherazados“, pastaruoju metu vis mažėja.

Amerikiečių žvalgybą cituojantis dienraštis „The New York Times“ ir įkalinto Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno komanda paskelbė turintys patikimų duomenų, kad jos šeimininkas tikrai yra V.Putinas.

Teigiama, jog tai įrodo jachtos darbuotojų sąrašai. Anot A.Navalno kolegų, visi nuolatiniai jachtos darbuotojai, išskyrus kapitoną, yra rusai, dirbantys saugumo tarnyboje, kuri išskirtinai rūpinasi Rusijos prezidento ir vyriausybės apsauga.

„Per šį laikotarpį jachtoje įvyko keistų judesių. Prieš savaitę buvo pakeista visa jos įgula, kuri anksčiau buvo beveik rusiška, o dabar ją sudaro tik britai“, – apie įtartinus manevrus sakė vietiniai uosto pareigūnai.

Nors Italija teigia kol kas neturinti pakankamai duomenų, įrodančių V.Putino ryšius su paslaptingąja jachta, A.Navalno tyrėjų komanda tikina, kad šis laivas turėtų būti areštuotas kaip ir kitos magnatų jachtos, įstrigusios Italijos pakrantėse.

Oligarchams Italijoje, regis, atėjo „Addio dolce vita“ – „Lik sveikas, saldus gyvenime“ – laikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.