Bandymas vienam įveikti Antarktidą baigėsi mirtimi

Tyrinėtojo Henry Worsley, kuriam visai nedaug trūko, kad patektų į istoriją kaip žmogus, vienas kirtęs Antarktidą, šeima pranešė, kad jis žuvo, skelbia „The Guardian“.

Tyrinėtojas kreipėsi pagalbos praėjus 71 dienai nuo kelionės per atšiaurų žemyną pradžios.<br>„Wikipedia“ nuotr., „Twitter“ nuotr.
Tyrinėtojas kreipėsi pagalbos praėjus 71 dienai nuo kelionės per atšiaurų žemyną pradžios.<br>„Wikipedia“ nuotr., „Twitter“ nuotr.
Kariškis Henry Worsley dar pernai spalį apie savo žygius kalbėjo su Didžiosios Britanijos princu Williamu (kairėje).<br>AP nuotr.
Kariškis Henry Worsley dar pernai spalį apie savo žygius kalbėjo su Didžiosios Britanijos princu Williamu (kairėje).<br>AP nuotr.
Tyrinėtojas kreipėsi pagalbos praėjus 71 dienai nuo kelionės per atšiaurų žemyną pradžios.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Tyrinėtojas kreipėsi pagalbos praėjus 71 dienai nuo kelionės per atšiaurų žemyną pradžios.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 25, 2016, 11:28 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:29 AM

55 metų buvęs britų armijos pareigūnas jau keliavo 71 dieną, kai buvo priverstas šauktis pagalbos. Jis siekė tapti pirmuoju nuotykių ieškotoju, kuris visiškai vienas įveiks atšiaurų žemyną. Penktadienį jis nuo suledėjusios žemės buvo išgabentas lėktuvu.

Kembridžo kunigaikštis tyrinėtojui pagarbą išreiškė būdamas Londone.

H.Worsley žmona Joanna pranešime sakė: „Su giliu liūdesiu pranešu jums, kad mano vyras, Henry Worsley, nepaisant visų Antarktidos logistikos ir ekspedicijų organizacijos bei Čilės Punta Arenaso mieste esančios Magelano klinikos darbuotojų pastangų, mirė dėl visiško organų nepakankamumo.“

Buvęs papulkininkis žygiavo spaudžiant 44 laipsnių šalčiui ir siaučiant pūgoms. Kai vyrui prireikė pagalbos, jis jau buvo kirtęs Pietų ašigalį. Tyrinėtojas įveikė 1469 kilometrus ir jam buvo likę nueiti vos 48 km.

Visiškai išsekęs ir kankinamas dehidratacijos tyrinėtojas dvi dienas nesugebėjo išeiti iš savo palapinės ir galiausiai vedęs dviejų vaikų tėvas nusprendė nutraukti labdarai skirtą nuotykį.

Vyras buvo nuskraidintas į Punta Arenasą. Ten gydytojai nustatė, kad jis serga bakteriniu peritronitu (pilvaplėvės uždegimu). Drąsiam tyrinėtojui buvo atlikta operacija, tačiau sekmadienį jo gyvybė užgeso.

Paskutiniame savo pranešime iš Antarktidos H.Worsley sakė, kad į šią ekspediciją leidosi dėl savo troškimo padėti sužeistiems kareiviams reabilituotis.

„36 metus buvau kareivis ir dabar esu pensijoje. Tai būdas duoti kažką tiems, kuriems pasisekė mažiau nei man“, – sakė jis. Vyras taip pat išreiškė liūdesį, kad turi pasitraukti būdamas taip arti tikslo.   „Antarktidoje praleidau 71 dieną ir įveikiau daugiau nei 900 mylių. Tačiau mano fizinės jėgos šiandien galutinai išseko. Tad būdamas taip arti tikslo aš su liūdesiu pranešu, kad tai yra šios kelionės pabaiga“, – sakė H.Worsley.   Princas Williamas, kuris buvo šios ekspedicijos globėjas, išreiškė liūdesį dėl tyrinėtojo mirties ir sakė, kad jis ir princas Harry prarado draugą.

Praėjus šimtui metų po nesėkmingo Ernesto Shackletono bandymo pasiekti Pietų ašigąlį, H.Worsley bandė užbaigti šią kelionę.

E.Shackletono viltys su pirma komanda žmonių įveikti Antarktidą žlugo, kai jo laivas „Endurance“ (Ištvermė) įstrigo tarp ledo lyčių ir nuskendo 1915 metais, o žmonės liko įkalinti snieguotame žemyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.