Prie Hondūro krantų įvyko 7,6 balo žemės drebėjimas, cunamių pavojus atšauktas

Galingas 7,6 balo žemės drebėjimas antradienio vakarą supurtė Karibų jūros dugną ties Hondūro krantais, todėl aplinkinėse šalyse buvo paskelbtas cunamių pavojus, nors apie padarytą žalą arba nukentėjusius žmonės, pranešimų kol kas nebuvo.

Paskelbtas cunamio pavojus.<br>AP asociatyvioji nuotr. iš archyvo
Paskelbtas cunamio pavojus.<br>AP asociatyvioji nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-10 07:22, atnaujinta 2018-01-10 08:13

Drebėjimas užfiksuotas trečiadienį 2 val. 51 min. Grinvičo (4 val. 51 min. Lietuvos) laiku, jo epicentras buvo maždaug už 44 km į rytus nuo Didžiosios Gulbės salos, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Manoma, kad smūgių židinys buvo negiliai.

Hondūro prezidentas Juanas Orlando Hernandezas nurodė, kad pareigūnai buvo aktyvavę nacionalinę reagavimo į krizes sistemą, bet paragino žmones „likti ramius“.

„Sprendžiant iš pirminių žemės drebėjimo parametrų, pavojingos cunamių bangos galimos pakrantėse, esančiose iki 1 000 km spinduliu nuo drebėjimo epicentro“, – sakoma JAV Nacionalinio Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centro pranešime.

Puerto Rike ir Mergelių Salos irgi buvo paskelbti cunamių perspėjimai savo teritorijose.

Kolono ir Atlantidos departamentuose ties šalies šiaurine pakrante ir rytiniame Olančo departamente buvo pranešimų apie pastatuose atsiradusius įtrūkimus.

Cunamių perspėjimo centrai buvo paskelbę rekomendacinių pranešimų ir perspėjimų Puerto Rike, Kaimanų Salose, Kuboje, Jamaikoje ir kitose Karibų salose, taip pat Meksikos ir Centrinės Amerikos pakrantėse. Prognozuota, kad gali susidaryti 0,3–1 metro aukščio bangų, bet jų nebuvo sulaukta.

Drebėjimo epicentras buvo maždaug už 44 km į rytus nuo Didžiosios Gulbės salos, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Smūgių židinys buvo seklus, tik apie 10 km gylyje.

Arčiausiai epicentro esanti Hondūro šiaurinė pakrantė retai apgyventa, didelę jos dalį užima saugomos teritorijos. Šaliai priklausančios Gulbių salos yra negyvenamos, jose yra tik nedidelis karinių jūrų pajėgų postas.

Antradienį įvykęs žemės drebėjimas yra vienas didžiausių, kada nors užfiksuotų Karibų regione. 2010 metais Haitį smarkiai nuniokojusio drebėjimo stiprumas buvo 7 balai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.