Maistas viešose vietose: itališka ir olandiška tvarka

Prieš metus lietuviai smaginosi aptarinėdami apsaugos darbuotojų atimto varškės pakelio istoriją. Šio incidento herojė Zita Čepaitė įsitikinusi, kad kiekvienas toks atvejis padeda visuomenei vaduotis nuo sistemos primestų pančių, sukuria daugiau laisvės žmonėms. O kokie su maistu susiję draudimai galioja šalyse, turinčiose senesnes demokratijos tradicijas nei Lietuva. Apie tai iš Italijos parašė korespondentas Paulius Jurkevičius, o iš Olandijos - Eglė Želvytė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2012, 11:28 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:36 PM

Valgyti ant smėlio? Neestetiška!

Italai juokauja, kad jų šalis priklauso tam demokratijos tipui, kai viskas galima - netgi tai, ko negalima. Šitai galima pajusti Romos tarptautiniame oro uoste: skysčių ir kitokių draudžiamų dalykų ieškantys apsaugininkai beprasmiškai nesikabinėja prie keleivių.

Tačiau ir Italijoje esama įvairių draudimų, susijusių su maisto bei gėrimų vartojimu viešose vietose. Dažniausiai su jais galima susidurti prie jūros. Privačiuose paplūdimiuose pasilepinti ketinantys poilsiautojai įspėjami, kad atsinešti ir vartoti gėrimus bei maisto produktus draudžiama. Alkani ir ištroškę gali atsigerti ar užkąsti paplūdimio bare.

Pavyzdžiui, Romos apylinkėse esančio jūros kurorto Sperlongos paplūdimyje diena dviem po skėčiu kainuos apie 30 eurų (apie 100 litų).

Prie šios sumos teks pridėti dar mažiausiai 20-30 eurų gėrimams ir užkandžiams. „Valgymas ant pajūrio smėlio? Tai neestetiška ir nehigieniška. Paskui tenka ilsėtis tarp maisto likučių“, - aiškina paplūdimio savininkas vardu Cesare.

Tiesa, baro kainos „kandžiojasi“: butelis mineralinio vandens kainuoja 2 eurus (7 litus), stiklas alaus - 4 eurus (14 litų), tiek pat - sumuštinis su kumpiu ir sūriu.

„Per brangu? - gūžtelėjo pečiais pašnekovas. - Šalia yra municipalinis pliažas. Ten galima iš namų atsinešti viską - net spagečius su pomidorų padažu ar vyno butelį.“

Kontrolierių vaidmenį paplūdimyje atlieka gelbėtojai. Tačiau jie tik žiūri, o apie valgančius atsineštus sumuštinius praneša savininkui. Pastarasis prasižengėlius perspėja ir primena apie galiojantį draudimą.

Į svetimas rankines rankų nekiša

„Nė vieno dar neteko išmesti iš paplūdimio. Apie kokius nors tikrinimus nėra nė kalbos. Jeigu pasklis gandas apie tokias represines priemones, mano paplūdimys liks tuščias“, - aiškina ponas Cesare.

Panašiai samprotauja ir lauko kavinės prie šv. Jono Laterane katedros savininkas. Jo kavinė – gretimame parke. Čia dažnai ateina pavakaroti jaunimas, iš butelio siurbčioja ir vienas kitas imigrantas.

„Visa tai vyksta ant parko suoliuko - priešais kavinę. Žymiai dažniau tenka sudrausti, turistus, kurie pas mane nusiperka alaus skardinę, o sumuštinį išsitraukia savo, -aiškina barmenas. - Primenu, kad taip nedaroma, ir tiek“.

Paklaustas, ar neketina imtis griežtos krepšių kontrolės, italas sutrinka: „Lįsti į svetimą rankinę ieškoti paslėpto sumuštinio? Fe, šlykštu… O be to, mane tuoj pat apskųstų policijai. Tokios kontrolės galėtų imtis nebent privačios saugos bendrovės pareigūnai - ginkluoti ir uniformuoti. Bet aš jiems neišsimokėčiau. O be to, pramogų vieta virstų konclageriu…“

Parke kalbinti jaunuoliai tvirtino, kad gėrimus ir maistą tikrina muzikos renginiuose, festivaliuose po atviru dangumi arba stadionuose.

„Bet tai atlieka pareigūnai, su jais kažkaip nesinori ginčytis. Tenka paklusti“, - sakė parke pramogaujantis Romos jaunimas.

Vakarieniauti - su krepšiais maisto

Olandijoje reikalai tvarkomi kiek kitaip. Antai Amsterdame prie įėjimų į koncertus ar naktinius klubus dažnai stovi apsauginis, kuris tikrina ar niekas neįsineša savo alkoholinių gėrimų. Jis gali paprašyti atsegti rankinę, ir tai nieko nestebina.

Kartais gali su apsaugos darbuotoju susitarti, kad savo gėrimą atsiimsi išeinant iš klubo, tai priklauso nuo darbuotojų geranoriškumo.

Tačiau atvejų kai atimamas maistas girdėti neteko. Buvo istorijų, kai apsaugos darbuotojas nenorėjo leisti į koncertą neštis obuolio dėl saugumo sumetimų. Mergina turėjo rimtai pažadėti, kad vaisiaus nesvies į atlikėją, ir obuolys nebuvo konfiskuotas.

Tuo tarpu kavinėse ar restoranuose Lietuvoje nuskambėjusią varškės istoriją būtų sunku net įsivaizduoti. Juk Amsterdame pilna turistų, kurie visą dieną vaikšto po miestą, perka saldžias lauktuves ar užkandžius, kuriuos vėliau galės parsinešti į viešbutį, o vakare su visais pirkiniais eina į restoraną vakarieniauti, ar bare išgerti bokalą alaus.

Pati esu dirbusi restorane, ir, bent jau toje vietoje, klientų rankinių turinys niekada nebuvo personalo reikalas. Žinoma, visai kas kita, jei klientas ant staliuko iš rankinės išsitrauktų savo patiekalą.

Tuomet jis būtų paprašytas savo vakarienę baigti kur nors kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.