Mylimąjį D. Vėželį šokėja L. Chatkevičiūtė lepina tiramisu (receptas)

Šokėjai Lina Chatkevičiūtė ir Donatas Vėželis pora ne tik ant parketo. Šią vasarą į nuosavą namą įsikėlę kauniečiai pirmiausia įsirengė virtuvę. Joje dažniausiai kvepia pyragais ir kitais desertais.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skiutaitė ("Laikinoji sostinė")

Aug 13, 2012, 6:23 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:43 AM

Daugkartiniai Lietuvos ir pasaulio klasikinių šokių čempionai drauge jau šešiolika metų. Iš pradžių šokių aikštelėje jie buvo varžovai – vaikystėje L. Chatkevičiūtė turėjo kitą partnerį, o D. Vėželis – partnerę. Jų poros ne kartą rungėsi įvairiuose Lietuvos jaunučių sportinių šokių čempionatuose.

Šokti drauge jie pradėjo būdami penkiolikos. Tuomet abu buvo išsiskyrę su ankstesniais šokių partneriais. Į porą Liną ir Donatą sujungė garsūs treneriai Jūratė ir Česlovas Norvaišos. Šokėjai nuo pirmų dienų tapo pastebimi Lietuvos ir pasaulio šokių aikštelėse.

Pirmiausia šokėjai tapo partneriais ant parketo, paskui draugais. Meilė įsižiebė gerokai vėliau.

Pora mėgaujasi bendru būstu

Prieš penkerius metus Lina ir Donatas nutarė statyti namą, kuriame, kaip abu juokauja, vėliau lakstys būrys mažųjų Vėželių.

Šiuo metu pakaunėje jau puikuojasi per 200 kvadratinių metrų bendras poros būstas.

Nors šokėjai daug laiko treniruojasi ir dažnai važinėja po visame pasaulyje vykstančius čempionatus bei varžybas, kiekvieną laisvą akimirką jie skiria namui įrengti ir šalia esančiai erdvei sutvarkyti.

Aplink žaliuoja Donato rūpestingai prižiūrima ir dažnai pjaunama žolė, žydi Linos auginamos gėlės ir prieskoninės žolelės.

„Įsikūrėme prie pat miško ir upelio, kuris teka visai šalia mūsų sklypo. Po kiemą, kuriame rytais ant žolės geriame kavą, dažnai bėgioja zuikiai, stirnos, liuoksi voverės. Apie tokią idilę anksčiau galėdavome tik pasvajoti, dabar ja mėgaujamės“, – tvirtino 31 metų šokėjai.

Namo interjerą kūrė patys

Pora visą namo interjerą kūrė pati. Įvairių dizainerių pasiūlytos idėjos šokėjams pasirodė nepriimtinos.

L.Chatkevičiūtė ir D.Vėželis norėjo, kad jų namuose būtų ne tik jauku, bet ir šviesu bei erdvu. Namą kauniečiai įrengė skandinavišku stiliumi su klasikinėmis detalėmis.

„Patys sukūrėme ne tik interjerą, bet ir daug ką įsirengėme. Kol neturėjome namo, nežinojome, kaip atlikti vieną ar kitą ūkio darbą.

Dabar patys išmokome meistrauti. Pradedame išmanyti ne vien vidaus apdailos, bet ir santechnikos darbus“, – vardijo naujakuriai.

Gardėsius gamina be progos

Pradėję galvoti apie įkurtuvių džiaugsmus, šokėjai pirmiausia įrengė erdvią virtuvę, kurioje ypač mėgsta šeimininkauti L.Chatkevičiūtė.

„Valgyti labiau patinka man, o maistą kol kas gamina Lina. Tai ji mėgsta nuo pat vaikystės. Tikiu, kad kada nors ateis laikas, kai ir aš pradėsiu su prijuoste sukiotis virtuvėje“ – juokavo D.Vėželis.

Vyras tikino, jog mylimoji skaniai ruošia saldumynus. L.Chatkevičiūtė be jokios progos kepa šokoladinius tortus, keksus, pyragus su obuoliais ar varške, slegia saldų sūrį.

Ypatingu Linos skanėstu daugybę metų šokėjas vadino prancūzišką desertą „Creme brulee“. Jį moteris išmoko gaminti dažnai keliaudama po Prancūziją.

Receptą išgavo Italijoje

Pastaruoju metu gyvenimo draugą L.Chatkevičiūtė lepina pačios gamintu itališku desertu tiramisu. Išvertus iš italų kalbos jis reiškia „pakylėk mane“.

Iki šiol šį su espreso kava ruošiamą skanėstą iš maskarponės sūrio, kiaušinių ir sausainių kauniečiai valgydavo tik nuvykę į Italiją, kur jau daugiau nei dešimtmetį kelis kartus per metus stažuojasi pas geriausius šokių mokytojus.

„Išmokti gaminti tikrą tiramisu norėjau jau seniai, tačiau vis nebuvo progos išgauti originalų jo receptą. Kai praėjusį mėnesį buvome Italijoje, vietiniai virtuvės meistrai pagaliau man atskleidė jo gamybos paslaptį“, – pasakojo L.Chatkevičiūtė.

Ateityje šokėja ketina išmokti gaminti dar vieną itališką skanėstą – „pana kota“, kuris ruošiamas iš grietinėlės, pieno, želatinos, cukraus bei uogų.

Desertas tiramisu

Desertui reikės: 500 g maskarponės sūrio, 250 g biskvitinių sausainių (vadinamųjų „Damų pirštelių“), 2 kiaušinių baltymų, 4 kiaušinių trynių, 5 šaukštų baltojo cukraus, 1 šaukšto rudojo cukraus, 1 puodelio stiprios kavos, 50 g brendžio ar romo, 3 šaukštų kakavos, mėtų lapelių, aviečių, gervuogių arba kitokių šviežių uogų, tarkuoto juodojo šokolado.

Kiaušinių trynius ir cukrų gerai išplakite plaktuvu, kol masė taps tąsi ir balkšva. Išplakite baltymus iki standumo. Į juos pilkite maskarponės sūrio, trynių ir cukraus masę bei plakite iki vientisos kremo konsistencijos.

Paruoškite puodelį stiprios kavos, į ją įpilkite brendžio arba romo. Kavoje pamirkytus sausainius dėkite į indelius, ant jų užpilkite sluoksnį kremo ir pabarstykite kakavos, paskui vėl dėkite sluoksnį sausainių, pilkite kremo ir berkite kakavos.

Desertą laikykite šaldytuve 6–8 valandas. Prieš tiekdami į stalą tiramisu papuoškite mėtos lapeliais, šviežiomis uogomis, galite pabarstyti tarkuotu šokoladu.

Skanėstas tinka prie puodelio espreso kavos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.