Purvinos restoranų paslaptys: ką iš tiesų mums pakiša padavėjai?

Įvairių restoranų JAV darbuotojai atskleidė, kas iš tiesų vyksta už virtuvės durų ir klientų nugarų. Tokie triukai kaip papildomas cukrus vaikų maiste ar į dienos pietus dedami praėjusios dienos maisto likučiai, buvo išaiškinti laidoje „Labas rytas, Amerika“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 16, 2012, 9:09 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:40 AM

Anoniminė padavėjų grupė taip pat papasakojo, koks melas dažniausiai perduodamas klientams. Pavyzdžiui, jei vegetaras lankytojas klausia, ar patiekale yra mėsos, padavėjai, nepaisydami tiesos, neretai atsakys neigiamai vien tam, kad pavyktų įsiūlyti maisto. Beje, kad nereikėtų vakare šveisti įvairių skirtingų virdulių, padavėjai tą pačią kavą be kofeino vakare pilsto tiek normalios, tiek kofeino neturinčios kavos pageidaujantiems klientams, rašo dailymail.co.uk.

Viena padavėja pasakojo: „Ant padėklo nešu 12 puodelių kavos – kai kuriuos patiekiu prašiusiems įprastinės kavos, kitiems – be kofeino. Tačiau visi gers tą pačią kavą, kurioje nebus kofeino, nes vakare tokios pageidauja daugiau klientų, o mes nenorime ilgiau užtrukti šveisdami kavinukus.“

Daugelis kavinių, išskyrus „Starbucks“, dažniausiai nenaudoja ir itin neriebaus pieno, nors parduoda balintas kavas, kurias vadina „liesomis“. Padavėjai aiškina, jog taip daroma todėl, kad savininkams tiesiog neapsimoka užsakyti įvairių pieno rūšių, kai galima pigiau gauti didesnį kiekį įprasto dviejų procentų riebumo pieno.

Įvairių smulkių pažeidimų neišvengia net prabangiausi pusryčius tiekiantys restoranai, kurių padavėjai pripažįsta, kad „99 atvejais iš šimto plakta kiaušinienė yra gaminama ne iš tikrų kiaušinių, o miltelių mišinio“.

Specialiame vaikiškame valgiaraštyje taip pat galima rasti ne vieną įdomybę. Žinomo picerijų tinklo padavėja pasakojo, kad į vaikų maistą dedama nemažai cukraus tam, kad vaikams jis būtų skanesnis ir jie norėtų prašyti tėvų dar kartą ten nueiti. Atskleista, kad cukraus dedama net į vaikiškų picų padus.

Kai kurios restoranų virtuvės paslaptys būna tokios nemalonios, jog keičia ir darbuotojų valgymo įpročius. Viena padavėja pripažino, jog niekada neužsisako vandens su citrina, nes žino, jog jos retai kada plaunamos, supjaustomos bet kaip ir liečiamos įvairių darbuotojų.

Kita moteris pasakojo, jog niekada neužsisakytų žuvies patiekalo sekmadienį arba pirmadienį, nes restoranai šviežią žuvį gauna vos dukart per savaitę, tad geriausia ją valgyti tarp antradienio ir penktadienio.

Į padavėjų sąrašą įtraukas ir maloniausias klientų elgesys, patinkantis restoranų darbuotojams. Vienas padavėjas iš Mičigano teigė, kad smagiausia aptarnauti poras, atėjusias į pirmąjį arba aklą pasimatymą, nes jo metu vyrai mėgsta pasirodyti užsakydami gero vyno ir palieka itin dosnių 20–25 proc. arbatpinigių.

Vis dėlto klientai gali greitai sunervinti padavėjus, net jei pareikalauja ko nors itin paprasto, pavyzdžiui, karštos arbatos – būtent ją paruošti užtrunka gana ilgai, o padavėjai to itin nemėgsta. Viename Niujorko restoranų dirbanti moteris pasakojo: „Ironiška, kad industrija, dabar leidžianti greitai pagaminti bet ką, arbatai geresnės išeities nesugeba rasti. Mums reikia susirasti virdulį, užkaisti vandenį, surasti citriną, medų, puodelį, šaukštelį. Daug darbo dėl beveik nieko.“

Tai – ne pirmas kartas, kai yra vykdoma restoranų darbuotojų apklausa. Prieš mėnesį socialinis tinklas „Reddit“ greitojo maisto tinklų padavėjų paklausė, ko jie niekada nerekomenduotų užsisakyti. Per 24 valandas sulaukta net 6000 komentarų, kuriuose vyravo nuomonė, kad reikėtų vengti „Wendy’s“, „McDonald’s“, „Subway“ maisto, ypač – keptos vištienos. „McDonald’s“ darbuotojas net pasakojo, kad kartą paliko maišą su 100 vištienos kepsnelių ant stalo ir po kurio laiko pamatė, jog jie... ištirpo. „Niekada taip ir nesupratau, kaip tai buvo įmanoma, tačiau nuo tada stengiuosi jų net neliesti“, – rašė šokiruotas darbuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.