Kaip ikrus valgo žvaigždės?

Juodieji ir raudonieji perlai. Patys brangiausi didžiojo eršketo - belugos. Eršketinių žuvų ikrai būna juodi ir pilki, ir tik grūdėtieji. Oi, retas gali sau leisti su sidabriniu šaukšteliu kapstyti tokius grūdelius. Tačiau oranžinės, raudonos spalvos lašišinių žuvų ikrus paragaujame! Dainininkė Diana Dargienė sako, tokių ikrų turinti visada namuose: „Kai tik atsiranda noras jų paskanauti – tą ir padarau“. Atlikėjoms Nijolei Pareigytei ir Ingridai Kazlauskaitei ikrai taip pat, kone kasdienybė. Ar yra, kas nemėgsta ikrų? Kokia jų nauda? Ikrai - prabangi užkanda ar svarbiausias patiekalas?

Daugiau nuotraukų (1)

Genutė Žalienė

Sep 3, 2012, 6:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:46 PM

Su kuo valgomi ikrai?

Tikras gurmanas valgo be priedų. Sakoma, kad ikrai negali būti užkanda, jie turi būti svarbiausi. Nuo mažutės ikrų porcijos, lyg lėkštės papuošimo, didelio malonumo nepajusi – tik apetitas pakils – „dar“. Klasikinis ikrų valgymo būdas yra su skrudinta balta duonele aptepta sviestu.

Grupės „Kitokios“ narė Indrė Burlinskaitė sako, kad labai mėgsta ikrus su skrudinta duonele ir sviestu, tačiau valgo retai.

O ar yra nemėgstančių tokio patiekalo? Pasirodo, yra! Verslininkė, „Wolford“ parduotuvės savininkė Vida Chodina ikrų nevalgo, dėl to, kad nėra jų mėgėja, kavinėse nesirenka, tik svečiuose retkarčiais paragauja.

Buvusi televizijos laidų vedėja Eglė Skrolytė ikrams yra visiškai abejinga. Abejinga yra ir dainininkė Urtė Šilagalytė: „Nesu ikrų mėgėja, apskritai patiekalų iš žuvies nelabai valgau, tiek namie, tiek kavinėse renkuosi mėsą“. Grupės „Naujos pupytės“ narė Skaistė Steikūnaitė ikrų taip pat nevalgo, bet labai mėgsta krevetes.

Klasika - ikrai ir šampanas, ikrai ir degtinė. Įdomiau? Ikrai pašlakstyti citrinų sultimis arba pabarstyti svogūnais. Prabangiau? Juodieji ikrai ir tik laukinio eršketo - vienas brangiausių delikatesų pasaulyje. Delikatesų ekspertai labiausiai vertina gaunamus iš trijų rūšių eršketų: osetros, sevrugos ir belugos. Receptų? Geriau šalia papjaustyti citriną, svogūnų ir pariekti baltą duonelę.

Lietuvos žvaigždutės ikrų restoranuose nevalgo

Yra restoranų, kur stengiamasi pasiūlyti, ką nors su ikrais: rafinuotus blynelius, karališkas bulves... Ar tokius patiekalus renkasi žvaigždės? „Ne, restoranuose ikrų nevalgau, nevaikštau į prabangius restoranus“, - sako I. Burlinskaitė. Jai antrina aktorė Kristina Savickytė: „Šį delikatesą valgau nedažnai, kavinėse patiekalų su ikrais neužsisakau“. Atlikėja Ingrida Kazlauskaitė sako, dievinanti ikrus: „Labai mėgstu, ypatingai raudonuosius. Ir kavinėse renkuosi patiekalus su ikrais, pavyzdžiui, bulvinius blynus su varškės ir ikrų kremu“.

I. Kazlauskaitė ir N. Pareigytė neabejoja ikrų nauda

Ikruose daug mineralų, fosforo, kalcio, taip pat turi aminorūgščių, vitaminų A, D, E, PP, magnio, kuris atpalaiduoja, ramina, omega riebalų ir baltymų. Ikrai yra naudingi širdies sveikatai, nervų sistemai, taip pat odos priežiūrai. Ikrai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Ikrus patartina vartoti, jei kraujyje trūksta geležies ar hemoglobino.

Pirmagimio besilaukianti N. Pareigytė žino, kad ikrai teikia naudą: „Jie labai naudingi nėščiosioms, šiuo metu ikrais pasimėgauju dažnai“. Juokaujant, ikrai naudingi dar ir tuo, kad nuo jų nesijausi pilna: „Ne tik gardu, bet ir labai sotu, be to pilvo dideliu kiekiu maisto neužkrauni. Juk negali sau leisti suvalgyti puodo šių gėrybių“, - juokiasi I. Kazlauskaitė.

Dirbtiniai ikrai

Ne, tokių žvaigždės nevalgo: „Fu.., jei jau valgyti, tai tik natūralius ikrus“, - tikina I. Kazlauskaitė. Ingridai dirbtiniai ikrai primena gumą, o jų skonis lyg „be skonio“. Iš tiesų, dirbtinius ikrus atskirti paprasta. Jų išvaizda – itin standūs želatininiai rutuliukai. Gaminami jie paprastai ir įvairiai: iš pieno, jūros dumblių, kiaušinių baltymų, pridedama maisto priedų, valgomųjų dažų, druskos, vitaminų, aromatinių medžiagų, – ir skanaus, kam skanu.

Vakarienė – ikrai ant veido

Grožio pramonėje ikrai naudojami jaunesnei ir sveikesnei odai išlaikyti. Ikrai sumažina raukšles akių ir kaktos srityje, lygina odą. Tie, kurie nevalgo ikrų, arba vakarais nevalgo, „užsideda“ jų ant veido. Taip daro ekrano ir scenos žvaigždės Goldie Hawn, Kate Hudson, Claudia Schiffer, Victoria Beckham, Edvardas Žičkus. Žvaigždės atrado šveicarišką „La Prairie“ kosmetiką, kurios kiekvienas produktas – unikalus, galima sakyti, konkuruoja su pačia jaunyste, produktai su ikrų ekstraktu, grynųjų ląstelių kompleksu. Ar rinksimės procedūrą su eršketų ikrų ekstraktu, nuo kurios oda stangrėja akyse, ima švytėti, dingsta jos jautrumas, ar šaukštelį ikrų į burną – priklauso nuo mūsų piniginės ir meilės sau koeficiento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.