Žuvų turguje karaliauja svečiai iš Ispanijos

Žuvies Lietuvoje suvartojama vis dar palyginti nedaug: mėsos nuperkama iki 20 kartų daugiau nei žuvies. Dietologai nuolat primena, kad žuvies valgiai turėtų būti ne proginiai, o kasdieniai. Todėl nelaukiant žiemos švenčių visą spalio mėnesį prekybos tinkle „Maxima” šurmuliuos žuvų turgus, vyks degustacijos, o paruošti pagal klientų pageidavimus žuvį ir tinkamai ją patiekti mokys patyrę meistrai iš Ispanijos.

Iš Ispanijos atvykę tėvas ir dukra D.Ruizas Perete ir S.Ruiz Perez darbuosis didžiosiose „Maxima” parduotuvėse visoje Lietuvoje.<br>maxima nuotr.
Iš Ispanijos atvykę tėvas ir dukra D.Ruizas Perete ir S.Ruiz Perez darbuosis didžiosiose „Maxima” parduotuvėse visoje Lietuvoje.<br>maxima nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2012, 10:46 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:34 AM

Norėtumėte šeimą palepinti keptu karpiu, bet nemėgstate jo skrosti ir išdarinėti?

Tiktai bakstelėkite pirštu į akvariumą, kuri žuvis jums atrodo gardžiausia, ir netrukus į namus galėsite neštis jos filė.

Už jus žuvį išdarinės ir supjaustys „Maxima” žuvų skyriaus darbuotojai, o gal net patys svečiai iš Ispanijos – tėvas ir dukra Domingo Ruizas Perete ir Sandra Ruiz Perez.

Šios pamokos vyksta šviežios žuvies skyriuose, tad jas gali stebėti ir pirkėjai. O praėjusį antradienį vilniečiai turėjo progą ir paragauti svečių iš Ispanijos paruoštos paelijos – ispaniško patiekalo iš žuvų, jūrų gėrybių ir ryžių.

D.Ruizas Perete ir S. Ruiz Perez ne tik atskleidė šio valgio gamybos paslaptis, bet ir pasiekė rekordą. Jų pagaminta keturių rūšių paelija – didžiausia Lietuvoje.

Ispanai šiam patiekalui sunaudojo apie 30 kilogramų žuvų – tunų, vilkžuvių, otų, šamų, 42 kilogramus jūrų gėrybių, daugiau nei 25 kilogramus daržovių, 10 kilogramų ryžių. Dar 20 kilogramų žuvų prireikė sultiniui išvirti.

Gardžiu patiekalu mėgavosi Vilniaus Mindaugo gatvėje prekybos centre „Maxima” įsikūrusio žuvų turgaus lankytojai.

Visą spalio mėnesį „Maxima” žuvų turguje klientams bus siūlomas gerokai platesnis nei įprastai šviežių žuvų ir jūrų gėrybių asortimentas.

Tai puiki proga atrasti egzotiškesnių žuvų ir jūrų gėrybių, paskanauti ryklių, tunų, kardžuvių, otų, vilkešerių, paltusų, auksinių doradų, jūros ešerių, papūgžuvių, telapijų, šamų ir kitų retesnių žuvų.

Taip pat krevečių, moliuskų, kalmarų, austrių, gyvų krabų.

Per šį mėnesį svečiai iš Ispanijos darbuosis didžiosiose „Maxima” parduotuvėse visoje Lietuvoje ir darbuotojams atskleis žuvų paruošimo paslaptis, mokys jas patraukliai patiekti, patars, kaip padėti pirkėjui apsispręsti, ir net dalysis receptais.

Specialistams iš Ispanijos žuvų ir jūrų gėrybių pasirinkimas Lietuvoje paliko gerą įspūdį.

„Esame maloniai nustebę – nesitikėjome, kad asortimentas toks platus. Žinoma, konkuruoti žuvų kokybe su Ispanija jums sunku, nes mūsų šalyje jos dažnai į parduotuves keliauja tiesiai iš valties.

Tačiau ne mažiau svarbu, kad žmonės galėtų įsigyti tinkamai išskrostų ir šviežių žuvų. Tokia patirtimi ir atvykome pasidalyti”, – sakė D. Ruizas Perete, išmanantis žuvų išdarinėjimo ir patiekimo subtilybes.

Darbą su žuvimis jis vadina ispanų kultūros dalimi ir neabejoja, kad kiekvienas save gerbiantis ispanas moka jas paruošti.

„Tai sena mūsų tradicija. Ispanijoje dažnai šeimos įkuria žuvies restoranus, kuriuose dirba visi šeimos nariai: brolis žvejoja, žmona išdarinėja žuvis, vyras gamina.

Tėvai perduoda patirtį vaikams, šie – savo vaikams. Taip tradicijos išsaugomos šimtmečiais”, – pabrėžė svečias, dirbantis kartu su 23 metų dukra Sandra.

Aktorystės studijas baigusi mergina į sceną neskuba. Kol kas ji džiaugiasi galėdama keliauti kartu su tėvu ir kelti žuvų patiekimo ir vartojimo kultūrą šalyse, kuriose jų stinga.

„Dirbti Lietuvoje man – didelė garbė. Jei bent kiek prisidėsiu prie to, kad žmonės ims valgyti daugiau žuvies, jausiuosi labai laiminga”, – sakė S. Ruiz Perez.

Tėvas ir dukra „Maxima” darbuotojus moko, kaip patraukliau ant susmulkintu ledu nuklotų prekystalių išdėlioti skirtingų rūšių žuvis ir jūrų gėrybes, kaip tinkamai jas grupuoti.

Atskirti šviežią žuvį nuo senstelėjusios turėtų ne tik pardavėjas, bet ir pirkėjas. Tai atskleidžia ir žuvies kvapas, ir išvaizda. Žuvis turėtų būti blizgi, tvirta, akys – skaidrios, o ne pabalusios, žiaunos – raudonos, pjovimo vieta – lygi, neišdraskyta.

„Svarbiausia, kad pirkėjas tikėtų žuvų pardavėju, o pasitikėjimas pelnomas atkakliu ir nuoširdžiu darbu”, – trumpam atitrūkęs nuo darbų kalbėjo D. Ruizas Perete.

Straipsnis yra užsakyta reklama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.