Suomijos ambasadorė Lietuvoje balkone augina keliasdešimt rūšių daržovių

Jei atkakliai sieki tikslo, turi pavykti. Tuo tikėjo ir Suomijos ambasadorė Lietuvoje Marja Liisa Kiljunen (52 m.), užsimojusi ambasados balkone ir savo rezidencijoje Vilniuje auginti ekologiškas daržoves ir vaisius.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė ("Stilius")

Oct 22, 2012, 2:38 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:00 PM

Suomijos ambasados rezidencijoje M. L. Kiljunen didžiuodamasi rodė ką tik nuimtą derlių iš pirmąkart užveisto urbanistinio daržo. Krepšiuose pūpsojo cukinijos, bulvės, morkos, paprikos, petražolės.

Nemažai daržovių jau suvalgyta. Ambasados virėja iš jų ruošė sočius pietus visam kolektyvui.

Vieną didelę cukiniją ambasadorė paslėpė. Kai turės daugiau laiko, kolegoms M.L.Kiljunen paruoš savo firminį daržovių troškinį.

Suomijos ambasadorei nesvetima daržininkystė. Praeityje jos tėvai turėjo plotelį žemės užmiestyje, o Marja Liisa padėdavo jiems auginti gėles ir daržoves.

Populiarėjant ekologijai, sveikam maistui, suomiai, gyvenantys miestuose, ėmė savo namuose veisti urbanistinius daržus. Tokiu būdu yra bandoma taikiai sugyventi su gamta ir propaguoti vadinamąjį žaliąjį mąstymą.

Ambasadorė pritaria šiam judėjimui ir savo bičiuliams Vilniuje įrodė, kad gyvenamosiose ar darbo patalpose užveistas daržas gali duoti ne tik ekologišką derlių, bet ir stilingai įsikomponuoti į pastato erdves.

Suomė daržovių neaugino vazonuose. Kadangi norėjo gausaus derliaus, pasitarusi su Vilniaus botanikos sodo specialistais užsakė pagaminti specialias dėžes.

„Daug žmonių netikėjo, kad pavyks ką nors užauginti. Vieni skeptikai kalbėjo, kad vakarų pusėje esantis balkonas negaus pakankamai šviesos ir šilumos. Kiti sakė, kad žemė byrės pro dėžių kraštus ir išpurvins balkoną.

Bet mes, suomiai, esame valingi ir užsispyrę, todėl nekreipdami dėmesio į abejones siekėme užsibrėžto tikslo”, – pasakojo ambasados šeimininkė.

Visos sėklos, daigai ir sodinukai buvo lietuviški. M.L.Kiljunen dėžėse su dirvožemiu augo avietės, pomidorai, braškės, serbentai, svogūnai, cukinijos, rozmarinai, bulvės ir net dvi obelaitės.

Urbanistinio daržo iniciatorė M.L.Kiljunen žemės ūkio darbais dalijosi su visais ambasados darbuotojais.

Kai būdavo šiltesni orai, jie įsitaisydavo balkone-darže, ten gerdavo kavą ir kalbėdavo apie puikiai vešančius augalus, svarstydavo, ką kitais metais darys kitaip.

„Tikiu, kad šis projektas padarė mūsų darbo aplinką jaukesnę. Dažnai atėjusi iš ryto į darbą matydavau, kaip bendradarbiai vaikšto balkone su laistytuvais, ravi piktžoles.

Nors keli darbuotojai pavasarį atvirai pasisakė prieš daržininkystę ir tikino, kad nekiš rankų į žemę, ilgainiui ir jie ėmė puoselėti urbanistinį daržą”, – sakė diplomatė.

Ambasados balkone geriausiai užderėjo cukinijos, pomidorai ir prieskoninės žolelės.

Serbentų krūmai, auginti balkone, jau davė pirmas uogas. Neseniai jie buvo persodinti į Suomijos ambasados kiemą, o dvi obelaitės – į rezidencijos kiemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.